De watermoestuin

Annelies Balkema 10-11-2023
161 keer bekeken 0 reacties

In onze watermoestuinen groeien een groot eetbare waterplanten. We combineren ruimte voor water met extensieve natte landbouw. We werken samen met koks en willen waterplanten een plekje geven in ons menu. We hopen op nieuwe verrassende smaken op ons bord. Dit is de natte variant van het voedselbos.

Voor wie dient u dit project in?

Ik ben zelf betrokken bij dit project

Voor welke organisatie werkt u?

Waterschap de Dommel

Is de innovatie slim bedacht en nog onder de radar (relatief kleine innovatie, maar mooie impact)?

Ja, dit is een slimme innovatie die nog onder de radar is.

Heeft de innovatie (onafhankelijk van de categorie waarvoor je de inzending indient) een aspect van digitale transformatie? Wordt er bijvoorbeeld slim gebruik gemaakt van data?

Nee het gaat om en praktijk proef in het veld, er wordt wel gemeten maar er ligt geen focus op data.

In hoeverre lost deze innovatie een probleem op? Wat is de impact van deze innovatie?

Watermoestuinen gelegen in lage natte gebieden bieden ruimte voor water. I.p.v. water af te voeren worden natte plekken nat beheerd.

Hoe innovatief, creatief en vernieuwend is de innovatie?

Dit project is een ontdekkingstocht, samen met waterplanten experts Kees en Sjorji Koot, werken we in 2 proeftuinen. We experimenten met plant methoden, kijken hoe verschillende gewassen het doen, proberen te voorkomen dat alleen watervogels van de eetbare gewassen kunnen genieten, en we haken koks aan.

Draagt deze innovatie bij aan meer kostenefficiƫntie: hoe is de verhouding in kosten in geld en tijd en de (verwachte) impact van de innovatie?

Het gaat in dit project meer om waarden dan om euro`s. Kunnen we watermoestuinen inzetten als extensief gebruik van natte gronden en tegelijkertijd eetbare gewassen produceren die een verrijking zijn aan ons menu. Extensief gebruik van natte gronden draagt bij aan waterbeheer en biodiversiteit. Voor natte voedselgewassen is nog niet echt een markt, in samenwerking met koks wordt dit ontdekt, maar er wordt nu nog geen geld mee verdiend.

Op welke manier draagt de innovatie bij aan de doelstellingen van de waterschappen om circulair, energieneutraal (en CO2-neutraal) te worden?

Dit project is vooral gericht op klimaatadaptatie. Emissies zijn heel laag, het gaat om extensief grond gebruik en is veel al handwerk. De gewassen leggen natuurlijk koolstof vast en op sommige locaties zijn wellicht vermeden emissies doordat onderbemaling kan worden uitgezet. Maar op pilot schaal is dit minimaal.

Is de inzending een voorbeeld van excellente samenwerking en participatie?

Er is een goede samenwerking met waterplanten expert Kees en Sjorsi Koot. Ook is er een samenwerking met de Helden van Kien een recreatie locatie waar naast een waadpad een watermoestuin is aangelegd. Verder is er contact met verschillende koks en restaurants.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen