Probleem
Waterbeheer kent veel arbeidsintensieve werkzaamheden die in potentie eenvoudiger, sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Eén van de opties voor efficiëntere uitvoering van taken is de inzet van drones. Delfland heeft in de afgelopen jaren stappen gezet om de inzet van de drones te faciliteren, maar de vraag blijft hoeveel meerwaarde deze in potentie hebben op de verschillende werkprocessen van Delfland.
Doel
Het opdoen van inzicht in de meerwaarde van de inzet van drones binnen werkprocessen van Delfland en op basis van de resultaten te komen tot implementatie. D.m.v. het uitwerken van 4 verschillende casussen voor toepassing bij het beheerregister, communicatie, de calamiteitenorganisatie en monitoring.
Potentiële impact
Eenvoudiger, sneller en efficiënter uitvoeren van arbeidsintensieve werkzaamheden binnen het waterbeheer. Deze pilot levert letterlijk en figuurlijk een bijdrage aan de Delflandse wens om, als moderne en pragmatische overheidsorganisatie, met een brede blik op de wereld om zich heen te kijken.
Stand van zaken
2021: Eerste verkenning afgerond.
2022: Stuurgroep opgezet en vervolgpilot voorbereid
2023: D&H stuk goedgekeurd, uitwerking AVG-database en start van onderzoek op verschillende sporen;
-
Communicatie: Ambities opgesteld
-
Calamiteiten: Toegepast tijdens periodieke oefening
-
Monitoring: Eerste vlucht gemaakt met veelbelovende resultaten
-
Beheerregister: In afwachting van trekker
2024: Spoor beheerregister afgevallen, eindrapportage van de pilot voor het eind van het jaar verwacht.