Afkoppelhaai

Winnovatie Het Waterschapshuis 10-10-2019
0 reacties

We staan voor de opgave om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Hier moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen, overheden, bedrijven, maar ook burgers.

Projectleider

Hans Roelofs

Projectteam

Hans Roelofs, Ilja Frenken

Organisatie(s)

De Dommel

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

We staan voor de opgave om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Hier moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen, overheden, bedrijven, maar ook burgers. 

Hoe ga je op een positieve manier het gesprek aan over hemelwater op eigen terrein? Hoe zorg je er voor dat kinderen, de waterbeheerders van de toekomst, ook op een leuke manier kennis maken met water? De afkoppelhaai is een van de vele hulpmiddelen die hier aan kan bijdragen, op een positieve en zichtbare wijze.

De waterspuwer werd al eeuwen geleden op gebouwen toegepast. Een functioneel element om het water een richting te geven dat ook nog eens gezien mag worden. De afkoppelhaai is een versimpelde moderne variant die zichtbaar maakt welke richting we het water geven, en dat mag ook weer gezien worden!

De afkoppelhaai heeft een dubbelfunctie: Waterbewustzijn doordat er op de haai gevist kan worden tijdens evenementen is de haai gewild bij kinderen. Tijdens het vissen kan het gesprek gevoerd worden met de ouders of begeleiders over de weg van het water. Vervolgens krijgt de haai een tweede leven als waterspuwer.De afkoppelhaai kost slechts enkele euro’s. Het is vooral een leuke manier om met zowel kinderen als de ouders het gesprek aan te gaan over waar het water blijft dat van het dak af komt. Dus een stukje waterbewustzijn, plezier voor de kinderen en uiteindelijk ook een beetje regenwater in de tuin i.p.v. in het riool.
Mits het perceel geschikt is voor de verwerking van hemelwater, helpt het verdroging tegen te gaan. Daarnaast voorkomt het in veel gevallen dat hemelwater via rioolstelsels uiteindelijk bij een rioolwaterzuivering uitkomt. En dat levert een energiebesparing op.  Verder levert het een bijdrage aan het waterbewustzijn.

Samenwerking is een randvoorwaarde voor het gebruik van de afkoppelhaai. Het waterschap ‘gaat niet over’ het verwerken van hemelwater op particulier terrein. De afkoppelhaai is tot nu toe ingezet in samenwerking met andere partijen, zoals een actie voor een watervriendelijke tuin van IVN Geldrop en tijdens Zondagwaterdag van Waterschap De Dommel in samenwerking met de gemeente Cranendonck.


Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen