Oevers beschermen met gebruikt toiletpapier

11-05-2020
115 keer bekeken 0 reacties

Toiletpapier uit rioolwater – wat kun je dáár nou voor nuttigs mee doen? Heel wat, zo ontdekten zes waterschappen die samen de Koplopersgroep Cellulose vormen.

Projectleider

Ferdinand Kiestra

Projectleider

Ferdinand Kiestra

Projectteam

Ferdinand Kiestra

Projectteam

Ferdinand Kiestra

Organisatie(s)

Aa en Maas
Aa en Maas
Aa en Maas

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Gestopt

Status

Gestopt

Toiletpapier bestaat namelijk uit cellulose en als je dat terugwint uit het afvalwater, is het een prima grondstof. Door er bijvoorbeeld beschoeiingsplaten van te maken, ontstaat een product dat de waterschappen kunnen gebruiken om oevers te beschermen. ‘Circulairder’ krijg je het niet!

Waar we eerst kosten maakten, gaan we nu misschien zelfs iets verdienen
Op de rioolwaterzuiveringen in Aarle-Rixtel, Beemster en in Blaricum wordt cellulose uit het rioolwater teruggewonnen. Hier winnen de fijnzeefinstallaties dagelijks duizenden kilo’s cellulosevezels van wc-papier terug. Dit wordt opgevangen in containers en vervolgens hergebruikt.

100% afbreekbaar
In samenwerking met de waterschappen ontwikkelt het bedrijf ECOR hoogwaardige platen van restvezels zoals de cellulosevezels uit toiletpapier. Kunstmatige toevoegingen zijn niet nodig en voor de productie is alleen warmte en hoge druk nodig. Na gebruik zijn de platen 100% afbreekbaar.

Geld waard
De beschoeiingsplaten zijn nog concurrerend in prijs ook. Waar de waterschappen eerst kosten moesten maken voor de verwerking van het slib waarin de cellulose zat, willen ze het nu eind 2019 gezamenlijk naar de markt brengen. Vermoedelijk gaan ze dan zelfs iets aan de afzet verdienen. Er is dus ook financieel een voordeel. AquaMinerals helpt de waterschappen om gezamenlijk tot de juiste schaalgrootte en contracten te komen.

Proef
In Heesch is bij wijze van proef een aantal platen rechtop langs de waterkant gezet, ter ondersteuning van de oevers. Als de beschoeiingsplaten zijn vergaan, zouden de oevers voldoende moeten zijn aangegroeid om zichzelf in stand te houden. Midden 2019 zijn de eerste resultaten van deze proef bekend. Ook onderzoeken we andere toepassingen, zoals cellulose in gevelbekleding, bekistingshout, hekwerk en bankjes.

Projectupdate juli 2020

De proeven zijn inmiddels afgerond, maar hebben nog niet tot een vervolg geleid vanwege de relatief hoge kosten en de beperkte schaalgrootte.

Voor de zeefgoed reststroom wordt momenteel, samen met HHNK en AquaMinerals, een centrale verwerking onderzocht. Afzet gaat dan voornamelijk plaatsvinden in de wegenbouw.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen