Aarle-Rixtel draait proef: verwijderen medicijnresten uit afvalwater

11-05-2020
0 reacties

Een grote uitdaging waar de waterschappen in Nederland voor staan, is het verwijderen van medicijnresten en andere opkomende stoffen uit het rioolwater. Ook waterschap Aa en Maas zoekt naar oplossingen voor dit groeiende probleem.

Projectleider

Maarten Nederlof

Projectteam

Maarten Nederlof

Organisatie(s)

Aa en Maas

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Afgerond

Op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel draaien twee pilotinstallaties. Het doel van de pilots is om 80% van alle medicijnresten uit het conventioneel gezuiverde afvalwater te verwijderen.

We gebruiken in Nederland steeds meer geneesmiddelen. De resten daarvan plassen we uit en komen in het rioolwater terecht. Omdat de huidige zuiveringen niet ontworpen zijn om deze medicijnresten goed uit het water te zuiveren, belanden ze nu voor een groot deel in onze beken en rivieren. Dat is niet goed voor het waterleven en de kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater. De gehele watersector – waterschappen, gemeenten, provincies, drinkwaterbedrijven, RIVM, Rijkswaterstaat en het Ministerie van IenW – werkt daarom samen met de zorgsector hard aan verbetering.

Twee processen vergelijken
Op de zuivering van waterschap Aa en Maas in Aarle-Rixtel draaien twee pilotinstallaties, die elk een ander proces testen:

  • Oxidatie met ozon. Ozon is een soort ‘superzuurstof’ die de moleculen als het ware in stukken knipt. De fragmenten die overblijven, zijn minder schadelijk en kunnen gemakkelijker door bacteriën worden afgebroken.
  • UV-licht in combinatie met waterstofperoxide. Onder invloed van UV-licht wordt waterstofperoxide gesplitst in twee radicalen; dat zijn stoffen die zeer reactief zijn en de medicijnresten omzetten in kleinere fragmenten


Op 17 december 2018 gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het officiële startsein voor de pilots op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel.

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen