3D geprinte maquette klimaatadaptieve stad

01-10-2020
241 keer bekeken 0 reacties

Vanuit ons waterschap willen we individuele burgers en bewoners bereiken op bijvoorbeeld markten en bijeenkomsten.

Projectleider

Martijn van Berkel

Projectteam

Martijn van Berkel

Externe partners

Archilab, Lay3rs

Organisatie(s)

Aa en Maas

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Afgerond

In toenemende mate richten we ons ook op woningbouwverenigingen, hoveniers, bedrijven, architectenbureaus, de gezondheidstak (blue zone) en grote partijen die ons kunnen helpen onze ambities om te zetten in de realiteit, maar daarbij nog zoekende zijn naar een precieze invulling.

We willen partijen vooral inspireren met hoe het (ook) kan. We schetsen daarom een ideaalplaatje van hoe een klimaatbestendige wijk/straat eruit zou kunnen zien. Wel is er ruimte om te laten zien hoe het niet moet (een volledig versteende tuin) of waar quick-wins te behalen zijn zoals het installeren van een regenton (met kraantje en gietertje), een halfverharde tuin etc. De nadruk ligt echter op hoe het eruit kán zien.

Bijvoorbeeld: groen dak/retentiedak met combi zonnepanelen, groene tuin met veel biodiversiteit (bijen, vlinders etc), veel bomen, waterbuffering in schutting of onder de grond, warmtepomp, elektrische auto/vrachtwagens voor de deur, groene lunchplek, verticale tuinen ook in een bedrijfsgebouw.

Al deze maatregelen hebben we verwerkt in 3 ontwerpen: 

* De klimaatadaptieve wijk

* De klimaatadaptieve school

* Het klimaatadaptieve bedrijf

Samen met Archilab en Lay3ers hebben we het ontwerp vervolgens met een 3d printer laten "afdrukken" en laten afwerken, zodat we een hele mooie maquette hebben van een klimaatadaptieve wijk. Een echte eye-catcher in onze stand en een goede ijsbreker om het gesprek aan te gaan over maatregelen die men kan nemen. 

De 3d ontwerpen kunnen we op verzoek (gratis) aanleveren, zodat je zelf ook deze wijk kan uitprinten. 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen