Bestrijding Japanse duizendknoop met elektriciteit

Winnovatie Het Waterschapshuis 11-05-2020
0 reacties

De Japanse Duizendknoop is een exotische woekerplant. Deze plant groeit op oevers, op de Maasdijk en op regionale keringen. Aa en Maas probeert deze plant te bestrijden met elektriciteit.

Projectleider

Elly van Doorn

Projectteam

Elly van Doorn

Externe partners

Aannemer Gebr. Van Erp

Organisatie(s)

Aa en Maas

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Gestopt

Het probleem
De ‘wortelstokpakketten’ van de Japanse Duizendknoop zijn dik en wijdvertakt. De meeste wortels groeien tot 30 cm onder het maaiveld. Hieruit ontkiemen ze steeds weer opnieuw. Zo ontstaan enorme wortelpakketten. Deze kunnen openingen in de bekleding van de dijk veroorzaken. Bovendien is het zo dat het loof van de planten veel schaduw veroorzaken. Zo neemt de kans op erosie alleen maar toen.

Van maaien naar afgraven
Tot voor kort maaide Aa en Maas de woekeraar meestal en voerde het loof af om dit, buiten het gewone composteerbare maaisel om, te laten vernietigen. Toch ontwikkelden zich nieuwe scheuten en wortels. De grond met wortels afgraven is ook een methode die Aa en Maas heeft toepaste. Het gebied controleren blijft dan nog tijdelijk belangrijk. En het is een dure manier om van de woekeraar af te komen omdat de afgegraven grond moet worden afgevoerd en gereinigd.

Pilot elektrocuteren
Bestrijding met stroom lijkt efficiënter en goedkoper. Daarom nu de elektrocuteerproef met een machine met een ijzeren lans. Aannemer Gebr. Van Erp uit Oss kocht het apparaat en ging aan de slag voor het waterschap..  

Met deze methode lukt het niet om de Japanse duizendknoop in één keer te elimineren. Maar misschien kan het wel in drie jaar tijd. Dan moeten de nieuwe stengels wel consequent twee keer per jaar worden aangepakt.

Status
Voorjaar 2020 maakt Aa en Maas de balans op.

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen