Virtuele inspectie watergangen (Objectherkenning)

13-10-2020
0 reacties

Met het project ‘Slootview’ maakt HHSK gebruik van een drone boot met een 360o camera. Met de beelden die we verzamelen, kunnen we watergangen inspecteren, die lastig of niet bereikbaar zijn. Op deze foto’s zijn verschillende objecten te zien, zoals duikers en stortkokers.

Projectleider

Gijsbert Plaisier

Projectteam

Gijsbert Plaisier

Externe partners

HKV

Organisatie(s)

Schieland en de Krimpenerwaard

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Met het project ‘Slootview’ maakt HHSK gebruik van een drone boot met een 360o camera. Met de beelden die we verzamelen, kunnen we watergangen inspecteren, die lastig of niet bereikbaar zijn.  Op deze foto’s zijn verschillende objecten te zien, zoals duikers en stortkokers. HHSK werkt samen met HKVEye aan de ontwikkeling van algoritmes om deze foto’s analyseren. Hieruit volgt waar in het watersysteem duikers, stortkokers en andere objecten aanwezig zijn. Met de gedetecteerde objecten valideren we het beheerregister. Op locaties waar de objectherkenning en het beheerregister niet overeen komen kan verdere inspectie plaatsvinden om het register te valideren. De analysetechniek verzamelt met de algoritmes relevante data uit de opnames zonder dat al het beeldmateriaal handmatig moet worden doorgenomen.

Inmiddels hebben we eerste resultaten geboekt met objectherkenning op basis van geometrie. De techniek werkt, en op dit moment kijken we hoe het systeem zichzelf leert objecten te herkennen. Daarnaast werken we aan een koppeling met het beheerregister. Ook denken we na over verdere verbetering van de opnames die we met de droneboot maken. Dat is belangrijk voor een goede toepassing en verdere ontwikkeling van beeldherkennigstechnieken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen