Waterdiepte Metingen

25-09-2020
{0} reacties

Elk jaar inspecteren de medewerkers van Beheer & Onderhoud bij Schieland en Krimpenerwaard een deel van alle sloten om te bepalen of er de komende jaren gebaggerd moet worden. Nu gebeurt dit met een peilstok, waarbij wordt geschat hoe dik de laag bagger op de bodem is.

Projectleider

UvA Hassan Ghrib

Projectteam

UvA Hassan Ghrib

Organisatie(s)

Schieland en de Krimpenerwaard

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Elk jaar inspecteren de medewerkers van Beheer & Onderhoud bij Schieland en Krimpenerwaard een deel van alle sloten om te bepalen of er de komende jaren gebaggerd moet worden. Nu gebeurt dit met een peilstok, waarbij wordt geschat hoe dik de laag bagger op de bodem is. Dit is een tijdrovend traject. Onze zoektocht naar een alternatief voor het handmatig meten, heeft ons gebracht bij collega-waterschap Aa en Maas. 

Via het Winnovatie platform zijn we in aanraking gekomen met Jos van de Stappen die een oplossing voor ons vraagstuk heeft, namelijk een peilboot. Na wat gesprekken met Jos, de leverancier en de GEO specialisten van Aa en Maas, heeft ons waterschap besloten ook een peilboot aan te schaffen. Nu kunnen we de oplossing direct implementeren want  de kinderziektes zijn er al uit. 

Hoe werkt het?
Met een GPS-ontvanger aan de bovenzijde meet het bootje de positie en met de sonar aan de onderzijde meet het de diepte. Deze gegevens worden direct omgerekend naar RDNAP (Rijksdriehoeksmeting Normaal Amsterdams Peil). Onze landmeter die het bootje vanaf de waterkant bestuurt, krijgt de data direct te zien. Aan het einde van het traject haalt hij of zij een usb-stick met de verzamelde gegevens uit het bootje, waarna ze op kantoor worden geladen in het Geografisch Informatie Systeem (GIS). De data worden dan automatisch vergeleken met de legger, een kaart van de originele waterloop. Als daaruit blijkt dat er meer dan een bepaald aantal centimeters bagger op de bodem ligt, kleurt dat deel van de waterloop rood op de kaart. Zo is direct inzichtelijk voor welke delen van het traject baggerwerkzaamheden ingepland moeten worden.

Voor detailinformatie over de peilboot, verwijzen we je graag naar de innovatie van Aa en Maas in de etalage, zie ook onderstaande link.

 

Projectupdate Februari 2021

Onze landmeters zijn druk in de weer met het meten van de dieptes van onze watersgangen. De eerste paar weken was even wennen, maar we hebben de smaak te pakken.

Een verzoek van AWK is binnengekomen of het ook mogelijk is om de diepte in de beluchtingstanks  van de afvalzuivering te kunnen meten. Op dit moment wordt de diepte door duikers gedaan wat een nogal ingewikkelden en kostbare taak is. 
Donderdag 4 maart gaan we de eerste metingen uitvoeren.

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen