Bellenscherm tegen plastic

Roy Leysner 18-05-2020
391 keer bekeken 0 reacties

Door middel van innovatieve technieken, onderzoek en samenwerkingsverbanden proberen we er voor te zorgen dat er steeds minder plastic uit onze wateren naar zee stroomt.

Projectleider

Leysner Roy

Projectleider

Leysner Roy

Projectteam

Aart Breedt Bruijn

Projectteam

Aart Breedt Bruijn

Externe partners

The Great Bubble Barrier

Externe partners

The Great Bubble Barrier

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer
Watersysteembeheer
Watersysteembeheer

Thema

Schoon water
Schoon water
Schoon water

Projectfase

Pilot

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Status

Lopend

 

Eén van de technieken die we de komende periode willen gaan testen is een luchtbellenscherm tegen plastic. Zowel schepen als vissen kunnen een scherm van lucht passeren, maar plastic wordt wel degelijk tegengehouden: op dit principe is The Great Bubble Barrier gebaseerd. Het bellenscherm word gecreëerd door een buis op de bodem van de watergang te plaatsen en hier lucht doorheen te pompen. The Great Bubble Barrier creëert een bellenscherm van de bodem van de watergang tot aan het wateroppervlak, deze opwaartse stroming brengt afval zwevend in de waterkolom naar boven. Door het scherm schuin te plaatsen, wordt de natuurlijke stroming gebruikt om het plastic naar de oever te geleiden, waardoor het afval eenvoudig te verzamelen, te bereiken en te verwijderen is.

Op deze manier kunnen we afval bereiken over de gehele breedte en diepte van de waterkolom, terwijl scheepvaart ongehinderd kan doorgaan.

In opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeente Amsterdam heeft The Great Bubble Barrier in 2019 een luchtbellenscherm geplaatst in het Westerdok. Dit helpt voorkomen dat plastic afval via de Amsterdamse grachten naar zee stroomt.   

Meer lezen

 

 Projectupdate augustus 2023

Vorige maand hadden we bezoek van de BBC bij de Bubble Barrier. De BBC maakte toen opnames voor het programma “People Fixing The World". Ze spraken met onze collega's Aart Breedt Bruijn (Senior Beleidsadviseur Omgeving) en Rudy & Cor (Drijfvuilvissers) over de manier waarop de Bubble Barrier helpt voorkomen dat plastic afval vanuit de grachten de zee in stroomt. Ben je benieuwd hoe onze collega's de grens over gaan? De podcast die de BBC heeft gemaakt, is vanaf nu te beluisteren via de link hieronder. Ook waren Aart, Rudy en Cor afgelopen maandag kort te zien op TV bij BBC1.  

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen