Glasvezelmeting zoutgehalte

Frank Smits 23-06-2020
{0} reacties

Waternet helpt een consortium van onder andere TNO en Deltares met het testen van een nieuw type glasvezel waarmee in boorgaten het zoutgehalte van het omringende grondwater continu kan worden gemeten.

Projectleider

Smits Frank

Projectteam

Smits Frank

Externe partners

TNO, Deltares

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Waternet helpt een consortium van onder andere TNO en Deltares met het testen van een nieuw type glasvezel waarmee in boorgaten het zoutgehalte van het omringende grondwater continu kan worden gemeten. Met dit soort diepe metingen (80-120 meter) komen we te weten waar het zoet-zout-grensvlak zich bevindt. Daarmee krijgen we beter zicht op de voorraad zoet grondwater in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nieuwe meettechniek
De meettechniek met glasvezel staat nog in de kinderschoenen, maar kan mogelijk worden ingezet als vervanging van de zoutwachterkabels, die Waternet en andere duinwaterbedrijven al decennia gebruiken om het zoet-zout-grensvlak vast te stellen. Naar verwachting kunnen we met deze nieuwe glasvezeltechniek veel vaker en op veel meer verschillende diepten meten dan met de zoutwachterkabels. De duurtest met de nieuwe glasvezel wordt uitgevoerd in een lekke peilbuis, die we speciaal voor dit soort doeleinden nog niet hebben dichtgestort. Bij het leegpompen van de lekke peilbuis verandert in korte tijd het zoutgehalte in de buis. Daardoor kan de nieuwe meettechniek goed worden getest.

Meer lezen
https://fosterproject.nl/

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen