Bioway: duurzamer asfalt

Winnovatie Het Waterschapshuis 26-02-2021
0 reacties

Een weg naar een betere toekomst? Dat namen H4A, de onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased en het Asfalt Kennis Centrum (AKC) vrij letterlijk. Zij ontwikkelden samen namelijk een duurzamere toepassing voor asfalt, genaamd Bioway. Het wordt toegepast door waterschap Scheldestromen als proef.

Projectleider

Martin Hoogesteeger

Projectteam

Martin Hoogesteeger

Externe partners

H4A, Wageningen UR Food & Biobased, Asfalt Kennis Centrum (AKC)

Organisatie(s)

Scheldestromen

Bedrijfsfunctie

Wegennetbeheer

Thema

Circulaire economie

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Bitumen en lignine
In standaard asfalt wordt bitumen gebruikt, een stroperig restproduct uit de olieraffinage. Bitumen zorgt ervoor dat het zand en de steenlaag bij elkaar gehouden worden. Bioway maakt gebruik van lignine, een product dat vrijkomt bij de productie van papier. Lignine is plantaardig en wordt in de wetenschap de vervanger van plastic genoemd.

De voordelen van Bioway
Door ongeveer de helft van de bitumen te vervangen door lignine, wordt de CO2 uitstoot van het productieproces met zo’n 20% verminderd. Bioway is bij een lagere temperatuur geproduceerd en vermindert het gebruik van fossiele grondstoffen. Dat draagt bij aan de circulaire economie. Tot slot heeft het ook een groot voordeel voor de omwonenden. Het is namelijk stiller wanneer er auto’s overheen rijden.

Toepassingen
In 2015 is het eerste proefvlak Bioway-asfalt in Zeeland aangelegd. Daarna volgden er al snel veel meer door heel de provincie. Bioway blijkt net zo goed te zijn als ‘normaal’ asfalt: tot nu toe zijn er geen sporen van degradatie, scheuren of slijtage te vinden. Het is dan ook perfect bestand tegen zout water, vriezen en dooien, UV-straling en andere weersinvloeden. Ook waterschap Scheldestromen legde in 2019 een strook van 800 meter aan als proefvlak in de Turkeyeweg in Waterlandkerkje, Zeeland.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen