Infrarood Nestdetectie

29-09-2020
150 keer bekeken 0 reacties

In een dichtbevolkte samenleving als Nederland is goede natuurbescherming belangrijk. Een uitgangspunt van de Wet Natuurbescherming is o.a. een goede bescherming van de biodiversiteit in Nederland. Wij als waterschap omarmen dit uitgangspunt en willen daarom hier een actieve rol in spelen.

Projectleider

UvA Hassan Ghrib

Projectteam

UvA Hassan Ghrib

Externe partners

Eyewings

Organisatie(s)

Schieland en de Krimpenerwaard

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Het maaien besteden we uit, maar we willen wel de vinger aan de pols houden als het gaat om het beschermen van onze fauna. We willen inzicht hebben in de fauna in ons beheergebied en hiermee de opdrachten richting onze leveranciers verfijnen of misschien zelfs toetsen.

We gaan binnenkort een proef draaien met een nest detectie drone.  We detecteren met een Infrarood camera de nesten op de oevers. Een dergelijke drone kan ongeveer 20 km per dag inspecteren, beide overs in één keer. De GPS coördinaten van de gevonden nesten worden opgeslagen in een centrale database. Via een App op een smartphone wordt de maaier  gewaarschuwd als hij of zij een nest nadert. Meerdere maaiers kunnen gebruik maken van dezelfde database.
Theoretisch kan 95% van de nesten gedetecteerd worden, maar dit gaan we uiteraard middels een of concept (POC) aan de praktijk toetsen.
 


 

Projectupdate februari 2021

Tests hebben uitgewezen dat de nesten worden gedetecteerd en de toepassing bruikbaar is. Echter, hebben we een uitdaging met betrekking tot het vliegveld 16-hoven. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of er eventueel ontheffingen mogelijk zijn om toch te mogen vliegen met drones.

Wetterskip heeft een dergelijke uitdaging gehad en goed afspraken met de (militaire) vliegbasis kunnen maken. Wellicht dat we van hen kunnen leren.

Wordt vervolgd.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen