Autonome datagestuurde zuivering

17-09-2020
180 keer bekeken 0 reacties

Team Digitale Transformatie organiseerde intern (voor corona) inspirerende ‘digireizen’ om met afdelingen of groepen in de organisatie kijken waar behoeftes, mogelijkheden en kansen liggen. Vanuit een Digireis-sessie met het team van de RWZI Aarle-Rixtel kwam een gewaagd idee naar voren.

Projectleider

Lilian Schiltmans-Leijen

Projectleider

Lilian Schiltmans-Leijen

Projectteam

Rob van de Sande, Jos van Lankveld, Fren Nabuurs, Ad Versluis, Fred Hooijmaijers, Nicole Kanters-Gommers, André van Tilborg

Projectteam

Rob van de Sande, Jos van Lankveld, Fren Nabuurs, Ad Versluis, Fred Hooijmaijers, Nicole Kanters-Gommers, André van Tilborg

Organisatie(s)

Aa en Maas
Aa en Maas
Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer
Waterketenbeheer
Waterketenbeheer

Thema

Schoon water
Schoon water
Schoon water

Technologie

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie

Projectfase

Pilot

Projectfase

Pilot

Status

Gestopt

Status

Gestopt

Zouden we een onbemande zuivering kunnen maken, waar niemand fysiek nodig is om deze draaiende te houden? Een grote uitdaging want een onbemande zuivering bestaat nog niet in Nederland.

Om de zuivering zichzelf te kunnen laten besturen moeten we aan de slag met gemeentes, leveranciers en afnemers, maar vooral ook intern. We hebben het dan over het beheer en delen van data, visuele controles, preventief en correctief onderhoud, bestellingen van aan- en afvoer en nog veel meer. 

Een volledig autonoom en datagestuurde zuivering heb je natuurlijk niet binnen een jaar gerealiseerd. We werken in 2 teams. Team 1 werpt de steen de toekomst in en denkt in mogelijkheden op het gebied van techniek, science en samenwerking. Team 2 werkt met collega's van de zuivering in Aarle-Rixtel aan kleine automatiseringsstappen om menselijke handelingen zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Dit alles natuurlijk zonder in te leveren op de kwaliteit die nu geleverd kan worden. Een eerste stap wordt nu gemaakt door het proces van de levering van het poly-electrolyte zoveel mogelijk te automatiseren. 

Bekijk de vlog van Team 2: 

https://drive.google.com/file/d/1DShJKNfJcRMVwdu3f9nML7Z_Y5Y3Kpp4/view

Samenwerking met gemeentes
Door de afvalwaterketen als geheel mee te nemen werken, zoeken we de samenwerking met gemeentes om het afvalwater samen zo goed mogelijk te beheersen. We verwachten dat de kracht van de samenwerking nog veel mooiere en grotere ideeën en verbeteringen gaat geven. 

De ideeen en acties van Team 1 zijn als zaadje geplant bij de Peelgemeenten en krijgen met alle ideeen een vervolg in het project Poseidon waarin we met Kunstmatige Intelligentie de aanvoer van afvalwater vanuit de gemeente 's-Hertogenbosch zo vlak mogelijk naar de zuivering (rwzi Den Bosch) gaan laten lopen door te bufferen in de rioolstelsels van de gemeente en dus de (pompen van de) gemalen door het systeem te laten aansturen. Zie www.aaenmaas.nl/Poseidon

Team 2 heeft grote administratieve stappen gemaakt. De administratieve last is hiermee aantoonbaar afgenomen. Dit geeft weer ruimte om andere mooie trajecten of werkzaamheden op te pakken. 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen