Opsporen waternavel met satelliet

06-07-2020
{0} reacties

In de waterlopen tussen Den Bosch en Waalwijk ziet het groen van de waternavel. Dat komt omdat deze exotische moerasplat hier explosief groeit. Dit vergroot de kans op verstopte waterlopen beschadigen aan oevers. Ook kan schade ontstaan aan pompen, stuwen en gemalen.

Projectleider

Stephan van Orsouw

Projectteam

Stephan van Orsouw

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Biodiversiteit
Voldoende water

Technologie

Drones en satellieten

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Het detecteren en weghalen van waternavel kost nu nog veel tijd. Maar Aa en Maas gaat uittesten hoe het opsporen sneller kan met behulp van satellieten.

Medewerkers lopen nu nog buiten rond met een IPad in de hand en voeren hierop handmatig in waar waternavel te vinden is. Met deze tijdrovende methode ruimen we al ruim 2500 ton per jaar op, maar dat is niet genoeg. Daarom gaan we met satellieten proberen om het probleem onder controle te krijgen.

Hiervoor is en systeem nodig met een zelflerend algoritme, dat waternavel herkent en lokaliseert. Medewerkers kunnen dan veel gerichter en sneller Waternavel verwijderen.

Test voorbereiden
Voor de uitvoering van de test zijn gespecialiseerde adviesbureaus gevraagd om een voorstel te doen. Zij zoeken nu uit welke scherpte de satellietbeelden moeten hebben, welke beelden gratis zijn en welke niet, hoe het dashboard eruit komt te zien, welke bestaande datasets geschikt zijn, etc.

Naar verwachting vindt de test plaats in mei 2021.


Meer weten?
Stephan van Orsouw, svanorsouw@aaenmaas.nl  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen