Kunstmest terugwinnen uit afvalwater

Winnovatie Het Waterschapshuis 30-03-2020
0 reacties

Op de zuiveringen in Land van Cuijk en in ’s-Hertogenbosch wint Aa en Maas struviet (grondstof voor kunstmest) terug uit afvalwater. Deze Brabantse zuiveringen leveren circa 1.150 ton struviet per jaar op. AquaMinerals zorgt voor de afzetkanalen van het struviet.

Projectleider

Bart Verberkt

Projectteam

Bart Verberkt

Externe partners

Slibverwerking Noord-Brabant {https://www.snb.nl/} AquaMinerals {https://aquaminerals.com/home-nl2/}

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Circulaire economie

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Momenteel gaat het struviet al naar de ICl fabriek in Amsterdam, waar dit wordt verwerkt tot kunstmest voor de akker- en landbouw.

Productieproces struviet
Het draait hier om slib. Slib is een restproduct dat overblijft na het proces van zuiveren van afvalwater. Na de eerste stap, het vergisten van slib, wordt het ontwaterd. De slibkoek gaat naar slibverwerking Noord-Brabant. Het overgebleven water (centraat) wordt behandeld in een struvietreactor op twee zuiveringen. Karakteristiek voor dit centraat zijn de hoge concentraties ammonium (NH4+) en ortho-fosfaat (POz3-). Door toevoeging van magnesium (Mg2+) aan dit centraat wordt struviet gevormd. Dit struviet wordt afgescheiden van het water en opgeslagen in een container.

Eten en drinken voor Mars en maan 
In 2030 wonen de eerste mensen op Mars. Althans, dat is de missie van de NASA. Maar zonder water en voedsel overleven mensen daar niet? Nu lijkt water lijkt niet het grootste probleem. Want menselijke urine is zodanig te zuiveren dat het drinkbaar wordt. Er zijn al ruimtevaarders die dit 'tweedehandse goud' hebben mogen smaken.

Een andere grondstof die we uit urine kunnen terugwinnen is struviet. Misschien gaat deze mestsoort ervoor zorgen dat op Mars en op de maan groenten kunnen groeien. De universiteit van Wageningen verricht momenteel proeven met ons struviet en met dat van Waternet. Ruimtelandbouwer Wieger Wameling werkt hiermee. Hij laat snijbonen langzaam groeien in maan-grond en in namaak Mars-grond met struviet.

Status project
De struvietreactor op zuivering Land van Cuijk (type NuReSys) is gerealiseerd in 2015

De struvietreactor op zuivering ’s-Hertogenbosch (type AnPhos) is gerealiseerd in 2019

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen