Corona- en medicijnrestenpilot met afvalwater van zorglocatie

03-02-2021
126 keer bekeken 0 reacties

Big Brown Data! In de strijd tegen het Coronavirus onderzocht Aa en Maas het afvalwater van de BrabantZorg locatie in Schaijk. Vanuit een monsterkast is hier 6 weken lang 2 keer per week het rioolwater onverdund gemeten en door specialisten onderzocht.

Projectleider

Marlies Kampschreur

Projectteam

Joost van der Pol, Janneke Snijders

Externe partners

Vital Zone Brabant, BrabantZorg, GGD Hart voor Brabant, RIVM

Organisatie(s)

Aa en Maas
De Dommel

Thema

Schoon water

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Pilot

Status

Afgerond

Het verloop van het Covid-19 werd onder de loep genomen en ook de aanwezigheid van medicijnresten die in beken en sloten een milieurisico vormen voor dieren:

  • de top 20 van medicijnresten voor pijn (zoals Diclofenac en Naproxen)
  • diabetes 2 (Metformine)
  • medicatie voor stress, slaap en depressie 

Bovendien keken we naar de aanwezigheid van:

  • andere ziekteverwekkers: antibiotica resistentie, legionella.
  • andere microverontreinigingen die moeilijk oplossen in water zoals EDTA. Deze chemische stof komt voor in sommige persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep en shampoo, in huidverzorgingsproducten en in wasmiddelen 

De pilot leverde interessante resultaten op. Zo was de hoeveelheid medicijnresten afkomstig van bewoners relatief laag. In het rioolwater werden echter opvallend veel pijnstillers gemeten die niet aan bewoners zijn voorgeschreven. Bezoekers en personeel blijken zelf pijn te onderdrukken met allerhande pijnstillers zoals Doclofenac, Ibuprofen en Naproxen.

Rioolwatermetingen blijken een betrouwbaar beeld te geven. En met de data die deze pilot oplevert kunnen we in gesprek gaan met bijvoorbeeld gemeenten, zorgverleners, huisartsen en apotheken over bewust medicijngebruik en betere beslissingen op basis van metingen.

Partijen willen dit jaar graag op 3 locaties of wijken samen met gemeenten of ziekenhuis een vervolg geven aan de pilot. Geïnteresseerde gemeenten, zorginstellingen of waterschappen zijn van harte welkom om hierover contact op te nemen met info@vitalzone.eu.

Klik hier voor meer info op de website van Aa en Maas

Projectupdate februari 2021

Zelfs met de sneeuw van de afgelopen dagen loopt de monstername voorspoedig! We wachten intussen met spanning op de eerste analyseresultaten.

 

 

Afbeeldingen

Innovatie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen