Slimme watermeters

Léon de la de la Porte 23-06-2020
0 reacties

We bereiden ons voor op een grootschalige vervanging van watermeters in ons voorzieningsgebied vanaf 2020. We willen de huidige watermeters vervangen door slimme watermeters.

Projectleider

Léon de la Porte

Projectteam

Burgering Henk, Rietveld Richard, Wink Ernst

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Bedrijfsfunctie

Drinkwaterbeheer

Thema

Asset management
Digitale transformatie

Technologie

IoT / sensoren
Kunstmatige intelligentie

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Slimme watermeters zijn op afstand uitleesbaar en behalve de volumestroom kan het ook andere metingen verrichten om het facturatie- en assetproces te optimaliseren en kunnen ze alarmeren bij lekkage en foute metingen signaleren. Ze maken gebruik van beveiligde Internet of Things-technologie.

Samenwerking
Zowel onze technische als onze klantgerelateerde afdelingen hebben de ontwikkelingen op het gebied van slimme watermeters de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd. Ze hebben samengewerkt aan een businesscase, waarbij gebruik is gemaakt van externe expertise. Samen met diverse leveranciers ontwikkelen we de juiste watermeter voor Waternet.

Data
De communicatiemodule verstuurt de beschikbare data vanuit de watermeter naar ons IoT-Platform. De data worden niet gedeeld met externe partijen, maar alleen met de klanten. Het proces vindt plaats in een beveiligde omgeving die alleen toegankelijk is voor Waternet.

Voortgang
Als test hebben we een aantal slimme watermeters geplaatst bij collega’s die ook drinkwaterklant zijn bij Waternet. In eerste instantie testen we de connectiviteit (het op afstand uitlezen). In de volgende fase gaan we het facturatieproces doorlopen en testen. Dan worden ook de benodigde dashboards voor de testcases beschikbaar gesteld.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen