De Klimaatkubus - groene oase in de stad

Winnovatie Het Waterschapshuis 18-05-2020
0 reacties

De Klimaatkubus is een groene oase in een versteend winkelcentrum. Op warme, zomerse dagen biedt de kubus schaduw en verkoeling aan het (winkelende) publiek. Op andere dagen kun je de kubus gebruiken om te schuilen.

Projectleider

Selma Busing

Projectteam

Selma Busing

Externe partners

Gemeente Amsterdam, Theater de Meervaart, Amsterdam Rainproof, NL Greenlabel, Van der Tol Hoveniers.

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Thema

Klimaatadaptatie

Projectfase

Pilot

Status

Afgerond

De Klimaatkubus is een groene oase in een versteend winkelcentrum. Op warme, zomerse dagen biedt de kubus schaduw en verkoeling aan het (winkelende) publiek. Op andere dagen kun je de kubus gebruiken om te schuilen. De groene plekken zorgen voor de opvang van regenwater en de plantenbakken vangen het regenwater van het nabijgelegen dak van Theater de Meervaart op en houden dit vast. Daardoor hebben de planten ook in tijden van droogte de beschikking over een watervoorraad.

Verkoeling en wateropvang
De kubus biedt verkoeling, zorgt voor een natuurlijke opvang van regenwater en een betere afwatering en hij trekt nuttige dieren en insecten aan. Als een groenblauwe plek is de KlimaatKubus berekend op verschillende weersomstandigheden en dus klimaatadaptief. Vernieuwend is vooral de koppeling tussen privaat en publiek terrein. Hij bevindt zich op het Osdorpplein in het centrum van Amsterdam Nieuw-West. Hier is men bezig met een grootschalige gebiedsontwikkeling, waarbij gemeente, vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars inzetten op een klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte. Omdat de grondwaterstand in dit gebied hoog is, wordt vooral gezocht naar maatregelen op het maaiveld, zoals oppervlakkige afvoer en wateropvang.

Samenwerken
De Klimaatkubus laat een groot publiek kennismaken met de voordelen van klimaatadaptief bouwen en laat zien hoe we ons kunnen wapenen tegen hitte, droogte en hevige regenbuien. Hij is tot stand gekomen door een samenwerking tussen publieke, private en maatschappelijke organisaties. Bij deze samenwerking zijn onder andere de gemeente Amsterdam, Theater de Meervaart, Amsterdam Rainproof, NL Greenlabel en Van der Tol Hoveniers betrokken.

Beleving van de kubus 
In de zomer van 2019 heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoek gedaan naar het effect van de planten op de gevoelstemperatuur in de KlimaatKubus. Onderzoekers hebben gebruikers van het plein en de KlimaatKubus gevraagd naar hun ervaring van warmte. Planten verdampen water en hun bladeren creëren schaduw wat zorgt voor een koele plek op een verder volledig versteend plein. Uit het belevingsonderzoek blijkt dat er bij de KlimaatKubus op warme dagen een lichte afname van hittestress werd ervaren. De KlimaatKubus doet zijn werk en zorgt dus voor aan aangename plek.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen