Krooshek de Eend

Winnovatie Het Waterschapshuis 05-03-2021
198 keer bekeken 1 reacties

Krooshek "De Eend" is een krooshek dat mee opdrijft met de waterstand. Dit ontwerp houdt alleen kinderen en huisdieren tegen en geen (drijvend) vuil. Als het waterpeil stijgt zal het hek mee opdrijven. Op deze manier kan zich geen vuil ophopen tegen de spijlen van het hek.

Mocht er toch iets achter de onderkant van de spijlen blijven hangen bij een lage waterstand, dan zal dit gemakkelijk losraken als het water verder stijgt. De ruimte tussen het krooshek en de duiker moet wel afgedekt worden met een rooster, zodat kinderen er niet tussendoor kunnen kruipen.

Kleine hekken zijn ligt genoeg om op te tillen. Zo kunnen er toch kinderen in de duiker kruipen?

Dit probleem is opgelost door een vergrendelingsmechanisme dat ontgrendeld als de waterstand stijgt. Een vlotter trekt een vergrendelpen uit het krooshek als het water stijgt. Het vlotter mechanisme wordt afgeschermd door een koker, zodat deze niet handmatig te bedienen is. Tenzij je de koker openmaakt.


Afbeelding 1. Krooshek vergrendeld.


Afbeelding 2. Krooshek ontgrendeld.

 

Voordelen

 • Hek drijft mee op met de waterstand. Hierdoor steken er geen spijlen in het water waar zich vuil tegen kan ophopen.
 • Als de duiker droog staat, sluit het hek de duiker volledig af en wordt het hek vergrendeld.
 • Bij grote duikers voorkomt het ook de invaart van boten, zonder dat de zich vuil ophoopt tegen het hek aan.
 • Schaalbaar voor iedere vorm en grote van een duiker.
 • Is niet stromingsrichting gevoelig
 • Werk bij altijd natte duikers en droogvallende duikers

Nadelen

 • Vereist voldoende breedte beschikbaar na de duiker voor drijvers. Een klein hek 40 x 40 weegt al snel 10 kg. De drijvers zelf wegen ook wat. Dus is al 20 liter drijfvolume nodig. 

Opmerking

 • Hele grote hekken (>100 kg) hebben geen vergrendeling nodig, omdat deze niet zomaar opgetild kunnen worden.
 • Als het verval over de duiker heel groot is, kan het nodig zijn de geleidingskamers voor de drijvers zo in te richten dat water zich kan ophopen. Anders kan het zijn, dat het water zo snel wegstroomt, dat het hek niet gaat drijven.
 • Mocht het hek niet gaan drijven of de vergrendeling blijft hangen. Dan blijft voorkomen worden dat kinderen naar binnen kunnen. Het blijft waterdoorlatend, zoals bij een normaal krooshek. Alleen opgehoopt vuil kan niet wegspoelen.
   

Afbeeldingen

1  reacties

Archiveerder 3

26-07-22 om 15:31

Mieke Gordijn

Beste Synco,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

 1. Eerst denken dan doen!
 2. De gebogen duiker
 3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

We hebben allerlei ideeën ontvangen voor een andere vorm van krooshek, zo ook jouw idee. Dit zijn goede en creatieve ideeën, alleen zijn ze afhankelijk van het ontwerp minder toepasbaar in verband met bereikbaarheid, maaien, doorstroming of bewegende delen. Toch zijn we wel heel  blij met je idee, want dit kan altijd nog gebruikt worden bij andere problemen in de toekomst.

We willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

 

7 apr. 2021 om 12.08

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen