De Papegaaiduiker: Veilig voor klein en groot, compact, overal te plaatsen, gebruiksvriendelijk duur

18-02-2021
52 keer bekeken 2 reacties

Net als zijn levende evenknie is deze Papegaaiduiker(PD) compact. En ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Wat mij voor ogen staat is een complete beton of een circulaire hout of kunststofconstructie met rvs rooster.

Deze constructie kan in zijn geheel in 1 keer voor een ronde en of rechthoekige duiker geplaatst worden.

Hoe werkt deze PD? Door de inlaat van de duiker op de bodem van de waterweg te leggen voorkom je dat de duiker snel verstopt zal raken met kroos en/of drijfvuil. De afstand tussen de spijlen van het rooster heb ik dusdanig gedimensioneerd dat een kinderhoofd er niet tussendoor past en bekneld kan raken en ouderen niet met hun ledematen bekneld kunnen raken of zich bezeren. Wel is er meer ruimte voor een voldoende doorlaat om klein zwerfvuil en vissen door te laten.

Het rooster is omhoog te kantelen en eenvoudig middels een stang met hangslot vandaalbestendig af te sluiten. Diezelfde stang gebruik je vervolgens ook om het rooster middels een hijs oog constructie omhoog te kantelen om eventueel te reinigen. 

Het is een compacte robuuste constructie, eenvoudig te produceren, en zonder al te veel ingrepen overal te plaatsen. De basis voor circulair en duurzaam waterbeheer. Net zoals de Papegaaiduiker....

Afbeeldingen

26-07-22 om 17:34

Mieke Gordijn

Beste Ad,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

We hebben allerlei ideeën ontvangen voor een andere vorm van krooshek, zo ook jouw idee. Dit zijn goede en creatieve ideeën, alleen zijn ze afhankelijk van het ontwerp minder toepasbaar in verband met bereikbaarheid, onderhoud, maaien, doorstroming of bewegende delen. Toch zijn we wel heel  blij met je idee, want dit kan altijd nog gebruikt worden bij andere problemen in de toekomst.

We willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.00

26-07-22 om 17:34

Fons Hermsen

Beste Ad, bedankt voor je idee. Hoe zie jij het zelfreinigend vermorgen van dit idee?

22 feb. 2021 om 07.50

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen