Een omgekeerde terugslagklep / krooshek

17-02-2021
51 keer bekeken 6 reacties

Eerste gedachtespinsel Ik heb dit niet verder uitgewerkt maar deze vraag trok mijn aandacht en toen heb ik er stiekem toch de hele dag over na gedacht.

Misschien iets van hele lichte kleppen op de duiker die bij hogere waterstanden de duiker ingedrukt worden zodat het water er doorheen kan? En voor de kleinere afvoeren een gat in deze klep maken zodat er altijd afvoer mogelijk is (of het onderste deel van de klep weglaten zodat er geen kinderen doorheen passen). Bij flinke afvoeren is de druk dan hoog genoeg om de lichte klep in de duiker te duwen.

Kinderen zouden dan eventueel de klep zelf nog weg kunnen duwen maar het is een stuk minder uitnodigend lijkt mij.

Het idee iets verder uitgewerkt:

Bij de opening van de duiker wordt een soort krooshek geplaatst die precies in de duiker past. Deze heeft een scharnier waardoor de klep met grotere afvoeren naar binnen scharniert en de hele duiker beschikbaar is voor de afvoer van het water. Als de kroosklep voor een deel verstopt is zal de klep eerder gaan scharnieren waardoor afvoer gegarandeerd kan blijven. Hierdoor is het ook minder erg als de krooskleppen minder frequent onderhouden worden. Bij de instroomopening zal de kroosklep naar binnen scharnieren waardoor er een kleine bolling nodig is in het ontwerp. Op deze manier kan deze tot aan de bovenkant van de duiker scharnieren (zie lengteprofiel en foto). Bij de uitstroomopening is dit niet nodig, deze scharniert naar buiten.

De klep zou alleen open staan als er water in de watergang staat. Bij een droge watergang zal deze dicht zitten zodat kinderen er niet in kunnen kruipen.

Afbeeldingen

26-07-22 om 17:50

Mieke Gordijn

Beste Imke,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

We hebben allerlei ideeën ontvangen voor een andere vorm van krooshek, zo ook jouw idee. Dit zijn goede en creatieve ideeën, alleen zijn ze afhankelijk van het ontwerp minder toepasbaar in verband met bereikbaarheid, onderhoud, maaien, doorstroming of bewegende delen. Toch zijn we wel heel  blij met je idee, want dit kan altijd nog gebruikt worden bij andere problemen in de toekomst.

We willen  je in ieder geval van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 14.04

26-07-22 om 17:50

Imke Erven

Hoi Marc en Fons,

@Marc Heijmans, Ik kan wel een schets maken van het idee, maar hoe uitgebreid wil jij het uitgewerkte plan hebben? En wanneer? Mijn agenda zit nogal vol dus ik moet even kijken wanneer ik daar tijd voor hebt (een simpele schets is zo gemaakt natuurlijk maar ik heb het dan over het uitgewerkte plan).

@Fons Hermsen, dat lijkt mij een prima idee, en hoe zit het dan met onderhoud? Of zal het dan na een flinke bui schoonspoelen omdat dan het krooshek naar binnen scharniert? En misschien kunnen we er een soort bolling in maken zodat deze mooi in de duiker kan scharnieren. Genoeg om nog nader uit te werken in ieder geval.

3 mrt. 2021 om 10.17

26-07-22 om 17:50

Imke Erven

Oh ik zie net dat er nog 3 dagen zijn voor de ideeën. Ik zal zorgen dat ik deze week een schets toevoeg.  

3 mrt. 2021 om 10.26

26-07-22 om 17:51

Marc Heijmans

dank U, zien het graag tegemoet

3 mrt. 2021 om 15.31

26-07-22 om 17:51

Fons Hermsen

Hoi Imke,

Wat als de klep een krooshek is dat naar binnen kan scharnieren. De gevolgen bij niet functioneren zijn dan een stuk kleiner verwacht ik.

22 feb. 2021 om 07.56

26-07-22 om 17:51

Marc Heijmans

Beste Imke,

 

Graag zien we een uitgewerkt plan tegemoet met evt. een tekening

Alvast bedankt voor het idee.

Gr Marc

19 feb. 2021 om 10.27

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen