MODULAIRE SCHOTTENPASSAGE

09-02-2021
50 keer bekeken {0} reacties

MODULAIRE SCHOTTENPASSAGE Een traditionele uitstroombak met geprefabriceerde gleuven waar platen ingeschoven kunnen worden ter vervanging van krooshekken. Per uitstroomvoorziening geldt dus een andere hoeveelheid schotten te worden toegepast. 

Elk schot kan separaat worden verwijdert of geïnstalleerd worden. In dit voorbeeld is de uitstroomleiding een rond 315 millimeter buis en de schotten hebben een verticale afstand van 10 centimeter.

Een krooshek heeft voornamelijk verticale stijlen. Door het toepassen van horizontale stijlen (in dit geval schotten) wordt het water maar op enkele niveau's belemmert, waar met krooshekken op elk niveau het hek een obstakel vormt.

De hoeveelheid water die door dergelijke voorzieningen gaan hangt af van de afmetingen van de buis en de regenintensiteit. In het aangedragen voorbeeld kan het water, bij lage intensiteit, makkelijk afstromen richting de greppel/goot/beek/wadi/elders via het laagste niveau. Bij veel water (stel: buis = vol) stroomt het water geleidelijk via diverse schotten naar het oppervlak. Voor een goed voorbeeld, zie foto 2 (bijgevoegd). 

De schotten kunnen zo geplaatst worden dat:

  • grof vuil/ groenafval nog tussen de schotten door kan passeren,
  • personen kunnen niet door/ langs de schotten en dus niet de buis in,
  • modulair systeem, waardoor:
    • makkelijk te vervangen,
    • project specifiek gemaakt kan worden,
  • kunnen in allerlei formaten/ materialen geproduceerd worden.

Krooshekken zijn veelal aan de bovenkant ook open, terwijl dit mogelijk niet overal wenselijk is. Wanneer een voorziening in een gebied wordt geplaats met veel bomen kan het blad (dat elke herfst valt) ook op/ in de krooshek komen. Hierdoor kan de krooshek wellicht niet goed afvoeren alvorens er überhaupt regen vanuit de buis komt. Hiervoor is een extra schot aan de bovenzijde toegepast. Deze kan zorgen om het grootste vuil uit de uitstroomvoorziening te houden. Zie bijgevoegde afbeeldingen voor meer impressies.

Afbeeldingen

27-07-22 om 9:27

Mieke Gordijn

Beste Juan,

Bedankt voor jouw inzending! We hebben voor onze challenge Zorgeloze duikers maar liefst 50 mooie ideeën ontvangen. Dit is een fantastische opbrengst, veel meer dan wij ooit hadden verwacht.

De ideeën waren heel creatief, out of the box, mooi en professioneel uitgewerkt. Velen dachten vanuit een technologische oplossing, maar ook ideeën over bewustzijn, communicatie en gedrag kwamen voorbij.

Het kiezen van hét beste idee bleek een pittige taak voor de jury. Geen enkel idee biedt een kant- en klare oplossing. Wel zijn er ideeën die samen voor een oplossing kunnen zorgen. Daarom heeft de jury een top-3 gekozen:

  1. Eerst denken dan doen!
  2. De gebogen duiker
  3. Duikschot voor duiker

Deze ideeën worden nu uitgewerkt en op een later moment getest en uitgevoerd, zodat er in de toekomst een veilige en schone duiker mogelijk is. Helaas heeft jouw idee de selectie net niet gehaald.

Een krooshek met horizontale spijlen, eventueel in combinatie met een andere vorm, is wel een goed idee voor de waterdoorstroming, alleen is het qua onderhoud wat onhandiger. Toch zijn we wel heel blij met jouw idee, mogelijk kunnen we dit in de toekomst nog gebruiken voor het oplossen van een ander probleem.

We willen je dan ook van harte danken voor jouw tijd, creativiteit en inzet!

Met vriendelijke groet,
Het projectteam Zorgeloze duikers

7 apr. 2021 om 16.36

27-07-22 om 9:27

Marc Heijmans

compliment voor de duidelijke tekening

10 feb. 2021 om 13.17

27-07-22 om 9:27

Marc Heijmans

Beste Juan,

Hoe zie je het onderhoud van dit Idee, ben je niet bang dat dit snel verstopt zit, normaal halen we dit met een mesthaak weg van bovenaf

10 feb. 2021 om 13.15

27-07-22 om 9:27

Juan Groenhof

Marc,

Dank voor je interesse. Op foto 2 is te zien dat de schotten niet geheel tot aan de buis lopen. Mijn gedachte hierbij was dat het vuil/kroos dan wel kan zakken naar het laagste punt in de bak. Schoonmaken zou dan kunnen met een grove hark door het van achteren naar voren te harken. 

10 feb. 2021 om 13.22

27-07-22 om 9:27

Marc Heijmans

Beste Juan,

Dank je voor de duidelijke uitleg, we nemen dit mee in de beoordeling.

 

10 feb. 2021 om 14.06

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen