POND - een drijvend off-grid meetnetwerk

08-10-2021
327 keer bekeken 2 reacties

BESCHRIJVING

Geef een korte en duidelijke beschrijving.

POND is een kleine, drijvende energiefabriek, die off-grid energie produceert én tegelijkertijd het water zuivert. Het drijvende netwerk verkrijgt haar energie dankzij de organische afvalproducten in het water door gebruik te maken van Microbial Fuel Cell technologie. De opgewekte energie wordt gebruikt voor het aansturen van sensoren om de waterkwaliteit te meten. Tegelijkertijd wordt er door middel van gekleurd licht over de waterkwaliteit gecommuniceerd naar voorbijgangers, om hen zo bewust te maken van hun invloed op de waterkwaliteit.


Geef onder punt 1 t/m 6 duidelijk aan wat de toegevoegde waarde is van jouw inzending. Bekijk de criteria waarop de jury van de Waterinnovatieprijs de inzendingen toetst.


Beschrijf kort voor welk probleem of voor welke uitdaging jouw project een oplossing biedt en op welke manier.

Het monitoren van de waterkwaliteit wordt nu vaak handmatig gedaan of via verankerde sensoren op batterijen die vervangen moeten worden. Of accu’s met zonnepanelen, die op bewolkte dagen niet genoeg energie verkrijgen. Welk weer het ook is, POND kan continu de waterkwaliteit monitoren en data doorsturen, dankzij de Microbial Fuel Cell technologie. Zo worden arbeidsuren bespaard en met de continue stroom aan data kan slimmer ingespeeld worden op veranderende waterkwaliteit. Denk hierbij aan het voorspellen van blauwalg.
Daarnaast werkt POND aan het herstellen van de relatie tussen voorbijgangers en het water, door te communiceren over de kwaliteit van het water.


Is jouw inzending vernieuwend en origineel ten opzichte van het bestaande aanbod? Steek jij jouw nek uit? Is er sprake van doorontwikkeling en vasthoudendheid? 

Eigenlijk is alles aan POND vernieuwend! Deze innovatie helpt om de CO2-neutrale en circulaire Microbial Fuel Cell technologie uit het lab te halen en in de praktijk toe te passen. Doordat zo gemakkelijker constant data kan worden gegenereerd, biedt dit kansen om het waterbeheer slimmer in te richten. Daarnaast geeft POND het water een ‘stem’ door met gekleurde lampen te communiceren over de staat van het water. Een vernieuwende stap in de wereld van waterbewustzijn door voorbijgangers te betrekken bij de waterkwaliteit in hun omgeving.


Is jouw inzending kostenefficiënt en levert het een concrete besparing op? Heb je eventueel een business case?

De met POND gegenereerde data zorgt voor mogelijkheden om het waterbeheer slimmer in te richten, waarmee op de lange termijn kosten kunnen worden bespaard. Doordat POND ook de interactie met voorbijgangers aangaat, biedt dit kansen om voorbijgangers bewuster te maken van hun invloed op de waterkwaliteit. We hopen dat dit resulteert in schoner water, waardoor de waterkwaliteitsopgave van het waterschap minder groot wordt.


In hoeverre draagt de innovatie bij aan een duurzamer Nederland? Is de innovatie duurzaam, toekomstgericht en milieuvriendelijk? In hoeverre wordt de CO2-footprint van de innovatie klein gehouden?

De off-grid manier van energie opwekken voorkomt het handmatig meten van de waterkwaliteit en de daarbij horende milieu-impact, zoals CO2 uitstoot bij vervoer. Met de Microbial Fuel Cell technologie maken we slim gebruik van bestaande natuurlijke processen, zonder dat het ecosysteem hier negatieve effecten van ervaart. Dit maakt de opgewekte energie volledig CO2 neutraal en circulair.


Is jouw inzending een goed voorbeeld van succesvolle samenwerking? Ben jij in gezamenlijkheid tot dit resultaat gekomen? In hoeverre is samengewerkt met partners en is gebruikgemaakt van participatie? 

Start-up Nova Innova werkt samen met Gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en waterschap De Dommel om project POND voor elkaar te krijgen. Een multidisciplinair team: een samenwerking van wetenschappers, ontwerpers en waterprofessionals. Na het ontwikkelen van veel prototypes, staat er nu een proefopstelling in de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, mogelijk gemaakt door de samenwerking met VPDelta. Een opvallende combinatie van samenwerkende partijen, die met start-up mentaliteit de snelheid in het proces houden.


Upload minimaal 2 foto's van jouw inzending. Deze worden gebruikt voor publicatiedoeleinden over de Waterinnovatieprijs.


Voeg eventuele aanvullende beschrijving toe en/of voeg digitale informatie toe, zoals weblinks, brochures, digitaal foto- en videomateriaal, presentaties, persberichten etc.

https://www.novainnova.com/pond/ Link naar Winnovatie etalage POND: https://www.winnovatie.nl/innovatie/pond-drijvende-energiefabriek Introductie POND: https://www.youtube.com/watch?v=J852QAo1IxE Persberichten: H2O Magazine: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/waterkwaliteit-meten-dankzij-energie-uit-het-water
Next Nature: https://nextnature.net/magazine/story/2020/interview-ermi-van-oers


Vul hier de naam of namen in van de inzenders van het idee. Deze zal vermeld worden bij het idee. 

Nova Innova, in samenwerking met HHSK, De Dommel en Gemeente Rotterdam

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

02-08-22 om 16:39

Ik lees dat er nu een proefopstelling staat bij Diergaarde Blijdorp. Kun je hier iets meer over vertellen? Wat meet deze bijv. al, welke kleuren laat deze zien en vind er al uitwisseling van gegevens plaats?

Martijn van Berkel
11 okt. 2021 om 10.26

02-08-22 om 16:40

@Martijn van Berkel

Hoi Martijn.
De proefopstelling haalt voldoende energie uit het water om een knoopcel batterij op te laden. Dat is de eerste stap.  Zodra deze opwek stabiel is kunnen er functie aangehangen worden zoals metingen van bepaalde waarden/ stoffen en lampjes. Op dit moment worden de prototypes verder doorontwikkeld en vergroot zodat ze constant  en meer energie op kunnen wekken.
De ontwikkeling gaat in kleine stapjes, maar de belangrijkste gaat goed. De techniek bewijst zich dat er energie gewonnen kan worden uit water.  En daarna zijn de mogelijkheden voor toepassing eindeloos. 

Groeten Anne

Anne Witteveen
11 okt. 2021 om 10.33

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen