Wat doet jouw waterschap met gebruikte bedrijfskleding?

20-09-2021
70 keer bekeken {0} reacties

BESCHRIJVING

Geef een korte en duidelijke beschrijving.

Ook bij waterschappen wordt 60-70% van de bedrijfskleding na gebruik weggegooid en verbrand. Om dit te voorkomen zorgt CLS-Tex voor de inzameling van uw gebruikte bedrijfskleding en verwerkt deze in recyclebare kunststofproducten (Cliff). Deze Cliff-producten zijn gemaakt van 48% textielafval en 48% gebruikte zachte plastics uit het PMD-afval. Natuurlijke harsen (4%) zorgen voor het bindmiddel. De toepassingen van Cliff-producten zijn oneindig omdat deze na gebruik weer 100% recyclebaar zijn. Van uw gebruikte bedrijfskleding maken wij dus recyclebare producten zoals planken, balken en palen in verschillende afmetingen. Omdat Cliff-producten makkelijk te bewerken zijn, maken wij hier ook waterbeschoeiingen, buitenmeubilair en vlonders van.


Geef onder punt 1 t/m 6 duidelijk aan wat de toegevoegde waarde is van jouw inzending. Bekijk de criteria waarop de jury van de Waterinnovatieprijs de inzendingen toetst.


Beschrijf kort voor welk probleem of voor welke uitdaging jouw project een oplossing biedt en op welke manier.

Naast de inzameling van kleding wordt er ook elk jaar in Nederland ongeveer 130 miljoen kilo aan kleding weggegooid en veelal verbrand. Met het weggooien van kleding wordt de uitstoot van CO2 vergroot en onze ecologische footprint wordt hierdoor niet kleiner. Als we ervoor zorgen dat de (bedrijfs)kleding na gebruik ingeleverd en ingezameld wordt, verwerkt CLS-Tex dit tot duurzame grondstoffen voor de vervaardiging van recyclebare kunststoffen. Zo zijn waterbeschoeiingen gemaakt van Cliff-materiaal uitermate waterbestendig. Ook met een verwachte levensduur van 40-50 jaar, wordt er veel CO2 bespaard door hergebruik van deze gerecyclede grondstoffen.


Is jouw inzending vernieuwend en origineel ten opzichte van het bestaande aanbod? Steek jij jouw nek uit? Is er sprake van doorontwikkeling en vasthoudendheid? 

Deze kunststofproducten zijn niet nieuw maar zijn meestal gemaakt van 100% recyclede kunststof. CLS-Tex voegt daar vervezeld textiel aan toe in een verhouding 48-48-4 en is daardoor 40% sterker dan producten vervaardigd uit 100% kunststof materiaal. Inmiddels zijn al veel producten die voorheen van bijvoorbeeld (hard)hout werden gemaakt, vervangen door deze recyclebare variant. Afhankelijk van de toepassing van het Cliff-product, passen we de receptuur (verhouding zachte plastics/textiel) hierop aan. Een grotere overspanning vergt meer draagkracht en dus een andere receptuur.


Is jouw inzending kostenefficiënt en levert het een concrete besparing op? Heb je eventueel een business case?

De kosten die gemoeid zijn met de inzameling, sortering en de verwerking naar granulaat worden doorgerekend aan de klant. De kosten van verwerking cq verbranding van bedrijfsafval, zullen alleen maar stijgen. De businesscase van CLS-Tex is erop gebaseerd dat bij elke 100 kilo ingeleverde bedrijfskleding, de klant voor datzelfde gewicht Cliff-producten koopt. Deze recyclebare producten zijn voor de klant inzetbaar voor vele toepassingen die te gebruiken zijn binnen of buiten hun eigen organisatie. Op de verkoop van deze producten zit de marge voor CLS-Tex.


In hoeverre draagt de innovatie bij aan een duurzamer Nederland? Is de innovatie duurzaam, toekomstgericht en milieuvriendelijk? In hoeverre wordt de CO2-footprint van de innovatie klein gehouden?

Daarnaast zijn er ook milieubesparingen. Per elke kilo ingeleverde bedrijfskleding wordt er 4,92 kilo CO2 bespaard, €1,75 maatschappelijke kosten en wordt er niets weggegooid. De bedrijfskleding wordt gebruikt als nieuwe grondstof voor de vervaardiging van nieuwe recyclebare kunststofproducten. Tot nu toe is er sinds 2019 ongeveer 1,2 miljoen kilo CO2 bespaard en is er meer dan 260.000 kilo aan kleding verwerkt. Na het inleveren van de bedrijfskleding ontvangt de klant een milieubesparingsrapportage en een vernietigingsverklaring.


Is jouw inzending een goed voorbeeld van succesvolle samenwerking? Ben jij in gezamenlijkheid tot dit resultaat gekomen? In hoeverre is samengewerkt met partners en is gebruikgemaakt van participatie? 

De duurzame verwerking van gebruikte bedrijfskleding is tot stand gekomen in een samenwerking met meerdere professionele organisaties.  Voor de sortering van de gebruikte kleding zoeken wij o.a. lokaal de samenwerking op met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Social Return). Onze partner Heigo, leverancier van bedrijfskleding, veiligheidsschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen onderhoudt de directe contacten met de klanten en coördineert de retourlogistiek.  Zo wordt bijvoorbeeld met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gekeken naar mogelijke duurzame en functionele toepassingen zoals waterbeschoeiingen, vlonders en looppaden.


Upload minimaal 2 foto's van jouw inzending. Deze worden gebruikt voor publicatiedoeleinden over de Waterinnovatieprijs.


Voeg eventuele aanvullende beschrijving toe en/of voeg digitale informatie toe, zoals weblinks, brochures, digitaal foto- en videomateriaal, presentaties, persberichten etc.

www.cls-tex.com


Vul hier de naam of namen in van de inzenders van het idee. Deze zal vermeld worden bij het idee. 

CLS-Tex International BV

Afbeeldingen

29-07-22 om 13:11

Afhankelijk van het type kleding zijn er hoogwaardigere oplossingen mogelijk. Dit beperkt zich met name tot consumententextiel als T-shirts, polo's en truien. Voor bedrijfskleding waarbij er sprake is van verschillende recepturen en coatings voor veiligheid en draagcomfort, is dat veel lastiger. Er wordt momenteel al veel onderzoek gedaan om dit type kleding middels mechanische of chemische recycling te verwerken tot nieuwe garens. Daar zijn wij ook mee bezig en is ook voor ons het ultieme doel. Tot die tijd willen wij voorkomen dat er bedrijfskleding vernietigd en dus verbrand wordt.

Tom Gerards
1 okt. 2021 om 10.58

29-07-22 om 13:11

Ik vraag me af of er geen hoogwaardige inzet van kleding mogelijk is dan in dit soort materiaal?

Kwartiermaker, omdenker, eigenwijs, aanjager, activist Margit Akkerman
29 sep. 2021 om 15.14

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen