Afvalwater als goudmijn vol grondstoffen

Bart Bergmans 04-10-2023
166 keer bekeken 1 reacties

De afvalwaterzuivering als grondstoffenfabriek is tegenwoordig een bekend begrip, dankzij inspanningen van heel veel waterschappers en wetenschappers. Als je afvalwater gaat bekijken als een goudmijn in plaats van een afvalstroom, dan denk je misschien wel: Eureka!

In 2010 mocht ik als afstudeerder snuffelen aan de mogelijkheden van struvietwinning uit afvalwaterslib op de RWZI Amsterdam West. Struviet was toen allang bekend, maar het beeld van een afvalwaterzuivering als grondstoffenfabriek stond nog in de kinderschoenen. Het terugwinnnen van fosfaat (een belangrijk bestanddeel van struviet, en een schaarse grondstof) was ook niet de voornaamste drijfveer voor het onderzoek, maar wel het feit dat struviet al vanzelf neersloeg in de RWZI en daar voor allerlei problemen zorgde. Ook waren er aanwijzingen dat het neerslaan van struviet voor een betere ontwaterbaarheid van het slib zorgde. Dat was natuurlijk interessant!

Op initiatief van Alex Veltman waren er al verschillende proeven uitgevoerd. Aan mij de taak om te onderzoeken hoe struviet optimaal in het uitgegiste slib gevormd kon worden, en welk effect dit had op de ontwaterbaarheid.

Voor mij was het een persoonlijk eurekamoment toen ik zag hoe in het afvalwaterslib ‘spontaan’ mooie kristalletjes struviet ontstonden. Zoiets moois uit zoiets vies! Voor mij heeft dat de manier veranderd waarop ik naar afvalwater kijk. Dankzij de inspanning van heel veel waterschappers (ook bij Waternet) wordt afvalwater tegenwoordig door steeds meer mensen gezien als een goudmijn vol circulaire kansen. Hopelijk slagen we erin om daar nog veel meer vruchten van te plukken in de toekomst!

Afbeeldingen

Karin Kuilboer

13-10-23 om 13:04

Hoi Bart Bergmans 
Wat leuk om over struviet te lezen. Toen ik in 2015 op de RWZI-westpoort het tekeningenarchief van de RWZI-west doorging was daar een medewerker die mij over struviet vertelde. Hij liet ons ook de tomatenplanten zien die in de kantine stonden. Die waren opgekomen van zaadjes die in de zuiveringsslib(?) waren ontsproten en met struviet werden bijgemest. Dank voor je bijdrage!

Karin

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen