Variabele hoogte warmte wisselaar(s) om maximaal rendement te verkrijgen en tevens minimale verstori

Winnovatie Het Waterschapshuis 02-08-2021
202 keer bekeken 4 reacties

Om zoveel mogelijk rendement te halen moet de Delta T zo groot als mogelijk zijn bij de warmte wisselaar. Dit kan door de warmte wisselaar op de meest gunstige diepte te laten zijn.

Bij de afvoer van water wat door warmte wisseling koud is geworden zou deze op een diepte moeten worden losgelaten waar het al relatief zo koud als mogelijk is.
Bij de afvoer van warm water zou dit om een menging en verstoring van de temperatuur lagen, in warmere waterlagen moeten plaatsvinden hierbij wel controle of deze laag dan niet te warm gaat worden.
Dus bij lozing zo klein mogelijke Delta T proberen te realiseren met bewaking naar > hoge temperaturen!
Er moet dus gekeken worden naar temperatuur metingen op verschillende diepten bij warmte wisselaar en bij lozingspunt, aan de hand van deze metingen dienen de warmte wisselaar en ook het afvoer punt op diepte te worden geregeld.


Onderzoeksvraag
Ontwerpelement/techniek

Afbeeldingen

4  reacties

Archiveerder 2

27-07-22 om 11:53

Hoi Marco, ik ben het met je eens dat we water met zo hoog mogelijk temperatuut willen innemen en dat deze zich aan het oppervlak bevindt. Wel moeten we rekening houden met drijvende deeltjes die we liever niet aanzuigen. Dus wellicht een x aantal cm onder het wateroppervlak aanzuigen?
In dit onderzoek kijken we niet naar koudelozing omdat ons systeem te klein op de omvang van de Sloterplas om daar invloed op te hebben. Wel moeten we voorkomen dat we onze eigen koudelozing niet aanzuigen bij de onttrekking. Lozen in de diepte zal dit voorkomen, of op enige afstand.

Harry de Brauw
24 aug. 2021 om 15.52

Archiveerder 2

02-08-22 om 11:37

@Harry de Brauw

Goedemorgen Harry,
Oké tja voor drijvende deeltjes, is het zeker verstandig om net wat lager te gaan aanzuigen.
Mocht er in de winter ijsgang ontstaan is het zeker handig om nog een draaimoment in de aanzuigleiding te hebben dat er dan nog verder gezakt kan worden naar de laag waar op dat moment nog het warmste water aanwezig is.
4 graden water is het compactst dus zal vanaf de bodem en daarboven richting het ijs mogelijk steeds meer richting 0 graden gaan waardoor het dan nodig is om wat dieper water in te laten. Dan ook weer oppassen niet te laag voor aanzuigen fijne slib delen vanaf de bodem.
Gr.
Marco

Marco Stenzler
25 aug. 2021 om 08.22

Archiveerder 2

02-08-22 om 11:37

@Marco Stenzler

Beste Marco, met deze proefopstelling gaan we de installatie laten draaien tijdens zomer, omdat deze de meest voorkomende situatie is (warmte onttrekking en opslaan tijdens de zomer, en opgeslagen warmte gebruiken tijdens de winter). 
Hoewel we horen steeds vaker over installaties die het hele jaar moeten gaan draaien. Dan is je idee zeker relevant.

Sara Giorgi
6 sep. 2021 om 18.04

Archiveerder 2

02-08-22 om 11:38

@Sara Giorgi

Hoi Sara,
Oké jullie benutten dus het maximale rendement in de zomer/begin najaar als de watertemperatuur(voornamelijk aan het oppervlakte) het hoogst is. In wat voor medium slaan jullie deze warmte dan op om deze te gebruiken in de winter? Toch leuk om te horen dat inderdaad bij een meer continue proces de variabele hoogte mogelijk wel interessant kan zijn. 

Marco Stenzler
7 sep. 2021 om 09.06

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen