Oeverfiltratie

27-08-2021
208 keer bekeken 0 reacties

Het idee is om bestaande technieken met elkaar te combineren tot een systeem dat geschikt kan zijn om energie uit water te halen en ook voor een verbetering van de waterkwaliteit van Sloterplas zorgt. Het idee is om water op te pompen uit de bodem naast Sloterplas.

Dit water is geïnfiltreerd oppervlaktewater van Sloterplas zelf en zal dus door de bodem zijn getrokken. Door het water te onttrekken nadat het door een zandlaag is gegaan zal het water al voorgezuiverd zijn voor het opgepompt wordt. Het opgepompte water kan hierna door een warmtewisselaar om hier energie uit te halen. Het voordeel van het voorzuivering is dat de warmtewisselaar minder snel verstopt zal raken. Er zal hierdoor geen ander voorfilter nodig zijn. De energie uit het water kan gebruikt worden voor het verwarmen van huizen. Het water uit de warmtewisselaar kan hierna terug naar Sloterplas. Door de voorzuivering van het water zal ook de waterkwaliteit verbeteren en dit zal een positieve invloed hebben op Sloterplas.

Het idee is om gebruik te maken van een tegenstroom platenwarmtewisselaar. Met deze techniek worden de vloeistoffen van elkaar gescheiden gehouden. Om de toepassing goed te laten werken is dit ook van belang dat de vloeistoffen niet in contact komen. Verder kunnen goede rendementen behaald worden met deze warmtewisselaar. Het zal wel nodig zijn om de warmtewisselaar eens in de zoveel tijd uit elkaar te halen om hem schoon te spuiten. Dit kan gemonitord worden op basis van de temperatuursensoren. Wanneer de warmte overdracht afneemt zal de warmtewisselaar uit elkaar gehaald moeten worden om schoon te maken.


Onderzoeksvraag
Ontwerpelement/techniek

Afbeeldingen

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen