Luisteren naar de stad

Winnovatie Het Waterschapshuis 14-04-2021
37 keer bekeken 5 reacties

Voor het meten van grote regenstormen worden microfoons in het water gebruikt. Die kunnen op grote afstand horen of er regen is en inschatten hoe groot druppels zijn, hoe lang er regen is gevallen en daarmee hoeveel regen er is gevallen (bron).

 

Voor het meten of een stad waterproof is zou ook gebruik gemaakt kunnen worden van geluid. In dit geval niet onderwater, maar langs de straten en pleinen waar uitgezocht moet worden hoe “regenproof” de omgeving is.

Cue

 Door met array aan microfoons de geluiden van een deel van de stad te meten. Kun je met wat extra data en een machine learning algoritme een systeem ontwikkelen waarbij de “natheid” van de stad “gehoord” kan worden. Het opgenomen geluid wordt door de array zelf al “vertaald” tot alleen de nodige “audio cues” (korte kenmerkende audio samples waarmee het programma aan de slag kan) te gegevens om dataverkeer te minimaliseren en privacy te waarborgen.

Met combinatie van het geluid en de doorgegeven regen data kan een algoritme onderscheiden tussen verschillende stadia van omgevingsgeluid bijvoorbeeld: “droge stad”, “natte stad tijdens regen”, “natte stad na regen”. Vervolgens zou een inschatting gemaakt moeten kunnen worden hoe lang vochtig wegoppervlak voor een verandering in geluid zorgt. Die waarde geeft een inschatting van hoe “regenproof” een gebied is. Zodra het systeem is getraind op een bepaalde omgeving zou het gemakkelijk ingezet moeten kunnen worden in andere omgevingen.

Afbeeldingen

5  reacties

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:32

Tjerron Boxem

@Bart Lukkes Grappig, hier had ik nog niet aan gedacht. Benieuwd naar de implicaties wanneer het uitgewerkt gaat worden!
In het verlengde van 'luisteren naar de stad' zou je de resultaten van jouw techniek ook nog kunnen combineren met geografische rapportages uit social media (op welke plekken wordt wanneer getweet over plassen/wateroverlast in de stad?) en meldingen registraties bij brandweer, gemeente, waterschap, woningcorporaties. 

28 apr. 2021 om 10.05

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:32

Rob Ammerlaan

Vanwege het geluid letterlijk out of the box.

Kan je hiermee alleen de natheid van de stad meten of ook het volume (en de vullingsgraad) van maatregelen die juist in het kader van rainproof worden genomen (blauwe daken, regentonnen, ondergrondse opslag etc).

En hoe wordt omgevingsgeluid gefilterd van nat geluid?

21 apr. 2021 om 14.19

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:32

Bart Lukkes

Hoi Rob,

Ik heb het bedacht om te meten hoe "nat" de stad is, door het meten van het verschil in geluid wat door water op wegoppervlak wordt veroorzaakt tov als het droog is. Dit artikel beschrijft dat er een onderscheid gemeten kan worden tussen het geluid van natte wegen en droge wegen:

 https://www.researchgate.net/publication/267958690_Comparison_of_vehicle_noise_on_dry_and_wet_road_surfaces. Hier wordt er gekeken naar volume verandering maar ik verwacht dat door het "slimmer" te maken met behulp van een slim algoritme veel bruikbaarder wordt omdat je bepaalde kenmerkende geluiden kunt filteren. 

Het idee gaat er van uit dat je juist het omgevings-geluid neemt als basis voor je metingen. Dat omgevingsgeluid zou gemiddeld op een droge dag anders moeten klinken dan zoals het klinkt op een dag waneer het heeft geregend. Vervolgens zou je naar het verschil kunnen kijken nadat er maatregelen zijn toegepast, zoals groene daken, regentonnen, vergroening etc. 

21 apr. 2021 om 14.57

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:32

Jora Slinger

Creatief concept @Bart Lukkes! Zou het algoritme binnen een pilot ontwikkeld worden of zijn hier al bruikbare analysetools voor?

19 apr. 2021 om 11.20

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:32

Bart Lukkes

Hoi Jora,

Er zal zeker wat ontwikkeling moeten plaatsvinden binnen de pilot. Voor zover ik mij heb in kunnen lezen is het geen ongebruikelijke toepassing van zo'n algoritme en zijn we niet opzoek naar hele specifieke geluids-cues. Ik verwacht dat je met een "supervised learning" aanpak snel resultaten zou moeten kunnen zien. Uiteindelijk zal er een menselijke hand/oog of oor aan te pas komen om daadwerkelijk er achter te komen wat er op locaties speelt en wat daar de beste oplossing voor is. 

21 apr. 2021 om 15.02

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen