Wat wordt er al bemeten, de kunst om deze gegevens te verzamelen en te vergelijken

15-04-2021
88 keer bekeken 6 reacties

Als je de tijd neemt om even goed op onderzoek te gaan blijkt dat er al heel veel bemeten wordt: Wat wil je zoal weten:

Grondwaterstanden, hoe verhouden deze zich t.o.v. de rainproef acties in andere delen.

Temperatuur hoe verhoud deze zich in verhouding met wijken waar minder rainproof is ingezet.

Aantal m3 in gemengde rioolstelsels meetbaar bij regen in de gemalen(met name ook meetbaar in tijd na regenval) indien snel dan minder geen vertraging rainproef anders langszamer en langer met lagere hoeveelheden.

Volgens mij zijn dit enkele voorbeelden om te zien of de gezamelijke maatregelen van rainproef effect hebben.

Maar voornamelijk niet overal zelf het wiel voor uitvinden maar opzoek gaan naar hoeveel wielen er al reeds zijn om aan data te komen.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

01-08-22 om 11:27

Tjerron Boxem

@ir. Rob Ammerlaan  @Marco Stenzler Een  allesomvattend, en exact kloppend beeld is haast onmogelijk om te bereiken. Alles kan - maar dan wegen de kosten (en tijdsbesteding) van het monitoren niet meer op tegen de baten. Ik zou dus ook zeggen dat er op zoek gegaan moet worden naar bestaande middelen (datasets, intermediairs) die als indicator kunnen dienen voor een straat/wijk ogv klimaatbestendigheid. 

  • data uit subsidieaanvragen
  • data uit watersysteem en waterketen
  • (open) data uit bijvoorbeeld lokale amateur weerstations (bijv Netatmo)
  • data drinkwaterverbruik (?)
  • Data uit waterlabel/bluelabel
  • Data satellietbeelden verstening/vergroening
  • ...
    Uitdaging nog wel is: hoe zorg je voor een '0 variant' waarmee je de voortgang vergelijkt? De afgelopen jaren zijn er namelijk al enorm veel maatregelen getroffen. 
    Daarbij ook: dit blijven indicatoren, die op zichzelf geen zekerheid geven over hoe klimaatbestendig een bepaalde straat of wijk nou werkelijk is...

28 apr. 2021 om 10.00

01-08-22 om 11:27

Uitert Marcel van

@ Marco: een goed idee om eerst te kijken naar wat wij allemaal al aan data hebben/verzamelen. Meten & monitoren is bij definitie een vraag gestuurde activiteit: welke informatievragen van wie gaan wij nu eigenlijk beantwoorden?

26 apr. 2021 om 09.09

01-08-22 om 11:27

Rob Ammerlaan

Gevoelsmatig moet je iets met metingen doen inderdaad om deze vraag te beantwoorden. Maar tegelijkertijd zijn er in een stad nog een heleboel andere vragen die net weer een andere dataset nodig hebben om die goed te kunnen beantwoorden. Wellicht ook eens van de andere kant benaderen, met welke datasets kunnen we zo veel mogelijk monitoringsvragen als relevant  oplossen en dat in een pilot uittesten. En dan met intelligente systemen een inschatting maken hoe rainproof de stad is.

Denk daarbij ook aan de verschillen tussen wijken op basis sociaal geografische dat als bijv % huizen in eigendom, leeftijdopbouw etc.

Kan je dat specifieker maken in dat idee?

@Tjerron Boxem hoe kijk jij hier tegen aan?

21 apr. 2021 om 14.11

01-08-22 om 11:28

Marco Stenzler

Rob, 

Inderdaad verzamelen van diverse meetgegevens en daar dan de juiste conclusies uit halen.

Bijvoorbeeld dak oppervlak in (%) van het onbebouwd oppervlak van het gebied van de wijk,waardoor bij gemengde afvoer meer m3 naar RWZI verpompt zal gaan worden.(meetbaar in gemalen)

Weet niet of huizen in eigendom of niet en/of leeftijdopbouw invloed hebben op de resultaten, maar dat is iets wat je proef ondervindelijk zou kunnen uitzoeken.

Denk toch primair aan themperatuur metingen, luchtvochtigheid, grondwaterpeilen en het bemeten van m3 van water door gemalen tijdens/dirtect na een regenbui. Is er een vertragings factor in tijd dat het water uiteindelijk wel via riool wordt afgevoerd maar dus vertraagd wat komt door het (langer)vasthouden van water en uiteindelijjk vertraagd en/of minder hiervan afvoeren.

 

21 apr. 2021 om 14.26

01-08-22 om 11:28

Otto Reinstra

In principe dus zo volledig mogelijk meten hoeveel water er een gebied ingaat, en hoeveel er weer uit komt. Lijkt mij een goede benadering. Kunnen we daar ook metingen van het oppervlaktewater in meenemen?

20 apr. 2021 om 13.32

01-08-22 om 11:28

Marco Stenzler

Goedemiddag Otto,

Ja dat zal ook wel kunnen, maar hier moet je wel oppassen want is het oppervlakte water gebieds eigen en gescheiden van een groter geheel..........

In het laatse geval zegt het niet zoveel over het gebied waar je conclusies van wilt nemen.

Dan zou je eerder de riool gemaal gegevens moeten waarnemen in m3 direct na een bui en enkele uren daarna.

 

Gr.

Marco

20 apr. 2021 om 14.12

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen