Een dashboard door rainproof-ambassadeurs in de buurt laten bijhouden

13-04-2021
60 keer bekeken {0} reacties

De wereld is gek op dashboards en ze poppen als paddenstoelen uit de grond. In een woonwijk valt er veel te monitoren:

Hoeveel liter water samen in regentonnen terecht komt, hoeveel m2 van het totaal aantal daken groen is, hoeveel m2 straat, bebouwing, gras en tuin er in de wijk is, hoeveel bomen er zijn en met wat voor boomspiegels.Een overzicht kan gemaakt worden na een korte inventarisatie. In hetzelfde dashboard kunnen ook de KNMI neerslag en verdampingsgegevens opgenomen worden. In elke buurt wonen mensen die handig zijn met data en het wellicht leuk vinden om eea af en toe bij te houden voor dit dashboard. Als buurtbewoners vanuit de rainproof-gedachte een nieuwe regenton plaatsen, moeten zij dat via een formuliertje aan kunnen geven zodat het in het model opgenomen kan worden.

Waternet hoeft maar eens in het jaar een keertje mee te kijken of de gegevens nog ongeveer up-to-date zijn. 

Afbeeldingen

01-08-22 om 11:47

Tjerron Boxem

@Jolien Verweij  @ir. Rob Ammerlaan Leuk idee Jolien! Ik denk dat hierbij met name de winst zit in het creëren van enthousiasme onder bewoners/wijkmanagers. Er kan ook een soort competitiedrang ontstaan :) Aandachtspunt is nog wel: hoe accuraat zijn de overzichten (en gevoelig voor verschillende interpretaties?) en hoe borg je continuiteit? In het begin vinden mensen het leuk, na een half jaar zijn ze erop uitgekeken om het bij te houden. 

Waar ik nog aan dacht in het verlengde van dit idee: zou je deze 'taak' niet bij makelaars en ontwikkelaars in de stad neer kunnen leggen? Afspraken met hen maken dat wanneer zij een woning in verkoop zetten ook dit soort data ophalen adhv korte vragenlijst aan verkoper? Daarmee krijg je inzicht op gebouwniveau welke maatregelen waar zijn genomen, en gaandeweg de jaren komt steeds meer data vrij. Maar ook hierbij: voordat de  hele stad een keer inzichtelijk is ben je 80 jaar verder :) 

28 apr. 2021 om 10.12

01-08-22 om 11:47

Uitert Marcel van

Een geweldig idee! Door mensen in een buurt data te laten verzamelen en aan elkaar te laten zien, krijgen zij ook een beter beeld van hun eigen regenbestendig handelen en/of waar zij meer kunnen/willen doen. Jij brengt het Rainproof gedachtegoed dus op een "speelse" manier bij de mensen in de stad thuis ...

26 apr. 2021 om 09.16

01-08-22 om 11:47

Rob Ammerlaan

Goed plan @Jolien Verweij. Mijn vermoeden is dat je met dit idee niet alleen meer inzicht krijgt in de mate van rainproof zijn maar met name heel veel ambassadeurs op wijkniveau krijgt en daarmee de beweging ondersteunt. Misschien is hier ook nog iets van te leren hoe natuurorganisaties (bijv. RAVON) met waarnemingen omgaan. Je zou dit zelfs ook als waarschuwingssysteem kunnen hanteren om bij bepaalde weersverwachtingen eigenaren te stimuleren om voorraden (bijvoorbeeld regentonnen) preventief te legen (zie ook rainlevelr.com).

Misschien dat mijn collega @Tjerron Boxem hier nog ideeën bij heeft?

 

21 apr. 2021 om 14.31

01-08-22 om 11:48

Jan-Willem Moerman

Combineren van geografische informatie kan zeker inzicht geven. Het lijkt me sowieso een goed idee om te kijken of ken getallen van Rainproof centraal kunnen worden ontsloten. Ik denk graag mee als jullie daar ook GIS voor willen gebruiken!

19 apr. 2021 om 17.46

01-08-22 om 11:48

Jora Slinger

Tof idee @Jolien Verweij! Veel gegevens zijn ook al beschikbaar zoals verharding en bomen (in openbare ruimte). Dat doet me denken aan het idee van @Marco Stenzler.  Mogelijk zijn deze twee te verbinden? Ook benieuwd wat @Jan-Willem Moerman hier van vindt!

19 apr. 2021 om 16.40

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen