Dubbele aanpak op natuurlijke wijze (zelf vangen én laten opeten door hun vijand / predatie)

11-01-2021
125 keer bekeken 0 reacties

Lucas ons zoontje van bijna 8 jaar heeft een idee en dit ook getekend. De tekening is te leuk om niet te delen. Hij spaart voor een tablet en wij als zijn ouders hebben flink meegedacht om te winnen!!

En we zijn uiteraard bereikbaar voor nadere toelichting. Hieronder de totale aanpak van de 7 ideeën op natuurlijke wijze.

Idee 1 (door Lucas) vangen met doorzichtig plastic dozen
Op diverse vaste plekken in het water uitlaten met touw vast aan kant. Doos heeft smalle brede opening als brievenbus, zodat vissen er niet snel in zwemmen. De doos heeft ook gaten zodat water erdoor heen kan en kleine vissen er ook uit kunnen zwemmen. In de doos zit brood (of een oude kreeft) aan een touwtje. Zodra de kreeft trekt aan het touwtje, gaat het deurtje/klep dicht. Elke dag checken door vrijwilligers (zet ook jeugd, scholieren in, bijv. in groepen elke middag, of als stageplek). De vrijwilligers laten de vissen eruit en vangen de kreeften. Als er 1 kreeft in zit, deze laten zitten, want kreeften zijn alleseters en eten dus ook oude kreeften op.

Idee 2: Extra uitzetten van bepaalde vissen als natuurlijke bestrijding in de betreffende gebieden: snoek, snoekbaars, paling, karper en fuut. 

Idee 3natuurlijke habitat van de vijand verbeteren door een (tijdelijk) verbod op vissen op roofvis zoals snoek, snoekbaars, baars en paling. Door natuurlijke habitat te verbeteren voor de roofvis, wordt de stand van roofvis verbeterd zodat kreeften opgegeten worden. Dit scheelt al en helpt mee aan de totale aanpak.

Idee 4: uitzetten van glasaal (=klein palinkje). door het verbod op te vissen op paling neemt palingstand toe. Door glasaal uit te zetten neemt palingstand extra toe komend jaar, dus extra bestrijding rivierkreeften komende periode.

Idee 5: de biotoop van de roofvissen verbeteren. door het helder maken van water, rustplekken en paaiplekken.
 
Idee 6De visclub/-vereniging/club van experts erbij betrekken. Hun vragen wat nog meer kan bijdragen aan de biotoop. Doordat mensen met visvergunning tijdelijk niet mogen vissen kunnen ze wel op hun wijze bijdragen. Hun erbij betrekken vergroot de aanpak, de aandacht, wordt er meer aan gedaan en dit komt het resultaat ten goede.  

Idee 7bij vangst (een deel) van de mannetjeskreeften eruit halen, deze steriliseren en terugzetten. Ze paren wel, maar er komen geen nakomelingen meer doordat de eitjes niet zijn bevrucht. Na 1 a 2 jaar zal er wel een cyclus zijn, wellicht ook nog schade in de tussentijd aan de dijken, maar uiteindelijk is deze generatie wel uitgestorven. Dit helpt mee aan de totale aanpak.

Afbeeldingen

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen