Bevriezen grond kreeftennest

06-01-2021
34 keer bekeken 1 reacties

Het idee voor het bevriezen van de grond bij een kreeftennest vloeit eigenlijk voort uit het gemis de laatste jaren van een strenge winter.

Rivierkreeften kunnen niet tegen vorst en ik denk dat de wildgroei van de kreeftjes van de laatste jaren tevens te wijten is aan te hoge temperaturen in de winter.
De techniek van het bevriezen van de grond is bekend en wordt toegepast bij oa aanleg van tunnels:
https://www.cob.nl/wp-content/uploads/2018/01/Grondbevriezen.pdf
Het idee is om bovenstaand apparaat op een (landbouw) te monteren en (de sonde's) in de grond te plaatsen op de plek van een kreeftennest (50-100 cm vanaf de oever, sonde's 50 cm de grond in).
De kreeften graven de nesten om zich te kunnen beschermen tegen de kou, en een hoop vrouwtjes kreeften dragen in deze tijd hun jongen bij zich die je met deze methode dus eveneens bestrijdt.
Op deze wijze vind ook minimale nevenschade plaats.

Afbeeldingen

02-08-22 om 11:50

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.35

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen