kreeften plaag

04-12-2020
31 keer bekeken 2 reacties

sinds ik klein was had ik altijd grote lol tijdens het vangen van kreeften omdat het me erg bezig hield. Vroeger vond ik het wel moeilijk omdat ze zich overal verstoppen maar ik heb wat trucjes geleerd die het een stuk makkelijker maken.

1. tijdens het paarseizoen graven de kreeften tunnels vanaf de slootkant naar boven of ze lopen uit de sloten. in de enorme breden sloten komen ze met zijn honderden er tegelijk uit kruipen. Die raap ik op en neem ze dan mee naar huis. je hebt dus vrijwilligers nodig om de dieren te vangen.

2. kreeften verstoppen zich heel erg graag onder van alles in de sloot van takken tot plastic zakken. als je kratten of voorwerpen met een holte erin in de sloot legt kan je tijdens de warme seizoenen heel erg veel in vangen. 

3. als het warm wordt gaan kreeften in kleine sloten het einde opzoeken van de sloot, ik weet zelf niet waarom ze dat doen. Maar ik weet wel dat als je ze in die kleine hoeken weet te vinden er in een schep minstens 20 uit kan halen. 

4. in sloten met een overgang van hoog op laag met een kleine waterval kunnen er heel erg veel inkomen omdat ze met de stroming mee gaan. dus als je zoiets ziet kunnen er honderden inzitten.

5. kreeften zitten het liefst in een sloot die een dikke modder bank heeft en dan zitten ze graag  tegen de beschoeiing van de kant aan waar ze zich ingraven. dus als je met een net erdoor heen gaat heb je heel erg veel kans om ze te vangen. 

6. kreeften zijn niet te vinden in diepen plassen omdat ze niet van diep water houden, dus zoek smallen ondiepe sloten op.

7. vaak in vijvers en sloten waar buizen uitkomen zitten er ook heel erg veel omdat ze door de buizen heenlopen naar het ondiepe water.

8. rietbanken zijn ook erg goede beschutting voor kreeften die ze beschermen voor ooievaars reigers en andere gevaren. 

9. fuiken zijn een mogelijkheid om kreeften te vangen, maar helaas gaan er ook heel erg veel vissen en andere dieren door dood dus gebruik ik geen fuiken. 

10. ik heb ongelofelijk veel ervaring wat betreft kreeften dus als jullie iemand nodig hebben om ze te vangen ben ik altijd beschikbaar. ze zijn trouwens ook ongelofelijk lekker om te eten. 

02-08-22 om 14:16

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.34

 

02-08-22 om 14:16

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.36

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen