Geef rivierkreeften een plaats in voedselketen.

03-12-2020
52 keer bekeken {0} reacties

Zoals u stelt: het probleem is dat die rivierkreeften ongecontroleerd door kunnen fokken. Zonder een natuurlijke vijand en zonder effectieve vangmethoden houdt niets/niemand dit beestje tegen om stad,land & water over te nemen....met de daarbijkomden schade die dit beestje aanricht.

Gebaseerd op wat ik altijd dacht dat aangeboren gedrag bij mussen koolmesen en koolmezen was, namelijk het feit dat deze altijd op pindakettingen afkomen...(zelfs mussen haalden ongkende capriolen uit om zichzelf de kunst meester te maken) en zeer gemotiveerd de buit tot op de laatste pinda verslonden, kwam ik op mijn idee toen ik waarnam nadat ik verhuisd was naar Engeland en daar pindakettingen ophing  voor de ruimschoots aanwezige koolmezen & mussen populatie in mijn achtertuin.

Ondanks 17 jaar proberen was het zelden dat er een pinda verorberd werd.

Dit gaf te denken: op een een of andere manier had deze populatie niet geleerd dat pindas een lekkernij waren...en hadden dus ook niet de behendigheid ontwikkeld om hiernaar te "jagen". Dit moet iets zijn wat andere populaties, in bijvoorbeeld Nederland, wel aangeleerd moeten hebben.

Mijn idee is dus om te zien of er dieren zijn die toch al van nature in ons landschap voorkomen aan te leren dat kreeften lekker, niet te versmaden, zijn. Ook al heeft de rivierkreeft momenteel geen natuurlijke vijanden hier in NL, het lijkt mij dat er wellicht op het moment wel dieren zijn die af en toe zo'n kreeft weghappen als die op hun pad komt.  Zou het een optie zijn om te onderzoeken of een nestje jonge potentiele predatoren kan worden getraind/geconditioneerd in het jagen op kreeften. Zeker in de periodes dat een kreeft kwetsbaar(zacht door verschaling) is zou het handig zijn als op die momenten gewiekste, volhardende, niet al te grote predatoren die langs ze waterrand hun habitat hebben of zouden kunnen hebben zouden kunnen toeslaan.

Dit predator gedrag zou dan wellicht kunnen worden doorgegeven van ouder -> kind, zoals ik bij koolmezen en mussen ook meen te zien.

 

Met vr. groet,

J.W. Holtrop

02-08-22 om 13:18

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.35

 

02-08-22 om 13:18

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Je inzending was voldoende uitgewerkt om inhoudelijk te beoordelen. Echter we zijn met deze challenge specifiek op zoek naar een (technisch) vangtuig om invasieve uitheemse rivierkreeften te vangen. Hiervoor hebben we veel uitgewerkte ideeën ontvangen en deze gaan door naar de volgende ronde. Jouw idee valt dus helaas af.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.39

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen