Gene drive: DNA modificeren waarmee de kreeft zichzelf op een pijnloze manier uitroeit.

Winnovatie Het Waterschapshuis 02-12-2020
31 keer bekeken 2 reacties

Mijn idee is gebaseerd op een proef die uitgevoerd wordt met muggen en het bestrijden van malaria. Gene Drive.

De variant die ik wil indienen, betreft een modificatie van het DNA van het beestje, waarbij er in principe ervoor wordt gezorgd dat het beestje zich niet kan voortplanten, of bij een poging tot voorplanting er geen resultaat wordt geboekt, of dat ervoor wordt gezorgd dat er maar 1 geslacht voortkomt uit voortplanting van de kreeft.

Ik denk zelf dat de laatste variant van de bovenstaande voorstellen ook het meest efficiënt is. Als door de modificatie ervoor gezorgd kan worden dat er bijvoorbeeld alleen het mannelijke geslacht wordt wordt gebracht, zal de rivierkreeft zichzelf op een pijnloze manier uitroeien. Met gebrek aan het vrouwelijke geslacht zal er een dermate onbalans ontstaan waardoor de populatie zal afnemen.

Voordelen hiervan zijn is dat er niet onnodig veel kreeften en hoogstwaarschijnlijke andere dieren zullen omkomen. Daarnaast zal de kreeft gewoon een natuurlijke dood sterven en hierdoor geen onnodige pijn hoeven te lijden. De kans dat de gemodificeerde kreeft in een ander leefgebied terecht zal komen dan Nederland en omstreken en daar schade zal aanrichten is dan ook zeer klein door de huidige regels in de scheepvaart, waarbij het regelmatig verversen van ballastwater van schepen en het implementeren van nieuwe ballast-treatment installaties voorkomt dat deze kreeft in zijn natuurlijke habitat terecht komt.

2  reacties

Archiveerder 1

02-08-22 om 13:26

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.39

 

Archiveerder 1

02-08-22 om 13:26

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

26 jan. 2021 om 16.41

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen