Kreeftenkoker: vangen bij de bron

12-01-2021
332 keer bekeken 2 reacties

Kreeften zijn waterdieren. Maar de meeste kreeften vangen in 1 keer doe je op land! Ze verraden zich door "natte molshopen", de plek waar ze eitjes leggen. Het idee is simpel: boor de hopen met de kreeftenkoker uit en verwijder het vrouwtje, met de eitjes.

Veel effectiever dan ze stuk voor stuk vangen in het natte. 

En de bijvangst? Hooguit een ongelukkige worm die anders was opgegeten door de kreeft.

En het voorkomt dat je eigen vingers worden geknipt als je met de hand gaat graven.
 

Het ontwerp: simpeler kan bijna niet!

De kreeftenkoker bestaat uit een holle buis met een puntige onderzijde. Het bevat een dwarskoker aan de bovenzijde: dat zijn de handvatten waarmee je m de grond in draait en weer omhoog trekt, net als een wat groot uitgevallen appelboor. De lengte van de buis is zo lang als de diepte van een typische "natte molshoop". Het verschil met de appelboor is de punt. Daarmee  komt je makkelijker de  grond in. 

Gooi de inhoud van de buis leeg in een emmer. Zoveel eitjes, of kleintjes: zoveel kreeftjes heb je gevangen. Dichter bij de bron kunnen we niet komen!
 

P.S. Op de foto's geven een indruk van het basisidee aan  in miniatuur (en niet  geheel in de juiste verhoudingen)

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

02-08-22 om 14:30

Annette Kieftenburg

Full scale prototype zou simpel te maken zijn  van een rioolbuis en een stevige dwarsbuis. De dwarsbuis is te verwijderen, wat het legen van de koker eenvoudiger maakt.

Het is idee is ingegeven door de opmerking van Bram Koese in een youtube  filmpje:  als er molshopen te zien zijn op plekken waar het voor mollen te nat is: daar zitten  rivierkreeften.

13 jan. 2021 om 00.38

 

02-08-22 om 14:30

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Wellicht kunnen we je idee in een ander stadium nog gebruiken of het door andere organisaties worden benut. In dat verband willen we je ook nadrukkelijk wijzen op het vervolg van deze ideeën-wedstrijd zoals dit vanaf februari vanuit Delfland gaat lopen. Ideeën die nu zijn ingediend, maar ook nieuwe ideeën, kunnen daarin verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel om tot een aantal werkzame prototypes te komen. Je zult over dit vervolgtraject binnen enkele weken nog een mail met verdere informatie ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.52

 

Cookie-instellingen