Vangbuis

06-12-2020
114 keer bekeken 2 reacties

Beschrijving

Hallo,

Mijn naam is Roy Douma. Mijn oma heeft mij in een facebook advertentie getagd. Eerst lachte ik er om totdat ik gister een goed idee kreeg. 

Met jullie eisen in acht genomen heb ik gekozen voor pvc als materiaal. PVC kan jaren onderwater blijven en is niet giftig voor de natuur. Daarnaast is het makkelijk verkrijgbaar en makkelijk te fabriceren. De bestellijst voor mijn product zou zijn:

1x 4m pvc pijp 400mm diameter

1x aantal meter tot boven het water oppervlak 400mm

1x T-stuk 400mm 

2x dop 400mm pvc

2x rubberflap 4mx1m 

De maten kunnen natuurlijk aangepast worden naar de sloot waar de vanger geplaatst wordt. Ook kunnen er bijvoorbeeld knie stukken van 45 graden worden toegepast om het bodem verloop te volgen. Met mijn idee kan je een gebied indammen om verspreiding van een grote populatie te voorkomen.

Ik ben visser en heb de nodige ervaringen met vissen die kreeft eten. Tegenwoordig vis ik zelfs met kreeft imitaties en vang daar veel grote baars mee. Mijn advies is dan ook om baars en snoekbaars uit te zetten. Dit zijn geweldige sportvissen die in het Nederlandse ecosysteem thuis horen. Beide vissen eten kreeften. baars vooral de kleinere en snoekbaars ook de grote tot 12 cm. Ik merk dat er vanuit verenigingen veel karper en snoek wordt uitgezet. Echter wordt er nauwelijk baars en snoekbaars uitgezet. Deze vissoorten zijn echt onderschat. Mocht u twijfelen of deze vissen echt kreeften eten, zoek dan op youtube ''vissen met caroline rig'' of ''Gericht vissen op snoekbaars met kreeftjes'' en u zult versteld staan.

Deze buis is natuurvriendelijk omdat er alleen een gleuf in zit en geen fuik vormige val. Omdat de gleuf klein is kan er alleen kleine vis in zwemmen. Als een vis er per ongeluk in is gezwommen kan hij er ook weer gemakkelijk uit. 

De omschrijving van mijn product: Onder de zwarte flappen zit een buis met een diameter van 400mm. Daar wordt boven een snede gemaakt van 8cm(kan ook groter als dat in de praktijk beter werkt). Hierdoor valt een kreeft in de buis en kan hij nog maar 1 kant op. De kreeft loopt naar de T-splitsing. In de onderkant van de T-splitsing wordt een mand(zie het als een ronde frituurmand) geplaatst waar de kreeften dan invallen. De rede voor de mand is dat het water erdoor gaat bij het ophalen en de kreeften er in blijven. Een emmer zou water meenemen en dat zou zwaar zijn en voor stromingen zorgen die de kreeft eruit spoelt. De hoge kant van de t splitsing is een buis die boven water komt hierdoor kan het netje er gemakkelijk uit worden gehaald om de kreeften te deponeren. De zwarte ''dingen'' zijn rubberflappen die voor een mooi verloop van de bodem naar de gleuf zorgen. de flappen blijven op de bodem liggen waardoor de buis ook toepasbaar is in water met veel slib en bagger. 

Ik ben bereid om te helpen met het maken van een prototype en eventueel de productie van mijn product. Ik studeer engineering en ben in staat om nieuwe innovaties te ontwikkelen. 

Ik hoop van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Roy Douma
 

Contact gegevens: 0629178684 Roydouma@gmail.com

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

02-08-22 om 16:27

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.33

 

02-08-22 om 16:27

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Wellicht kunnen we je idee in een ander stadium nog gebruiken of het door andere organisaties worden benut. In dat verband willen we je ook nadrukkelijk wijzen op het vervolg van deze ideeën-wedstrijd zoals dit vanaf februari vanuit Delfland gaat lopen. Ideeën die nu zijn ingediend, maar ook nieuwe ideeën, kunnen daarin verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel om tot een aantal werkzame prototypes te komen. Je zult over dit vervolgtraject binnen enkele weken nog een mail met verdere informatie ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 16.59

 

Cookie-instellingen