Kippengaas fuik(en)

02-12-2020
46 keer bekeken {0} reacties

Volgens mij moet eerst de wetgeving aangepast worden, want momenteel mogen particulieren geen kreeften vangen met een fuik. Dus weet ik niet of het zo verstandig is dat ik mijn verhaal/ervaring hier neerzet ;-)

Ik woon aan de Wilnisse Zuwe en zag hier regelmatig kreeften over de weg lopen. Zodoende heb ik in de zomer van 2018  twee fuiken gemaakt (Amerikaans model, gevonden op YouTube).  Beiden fuiken zijn gemaakt van kippengaas (kost nagenoeg niks), voorzien van  trechters aan de voor- en achterkant met in het midden een sectie voor voedsel (kattenbrokken). Een week lang heb ik elke dag wel een of meerdere kreeften van verschillende formaat (levend) gevangen, zonder bijvangst. Zie foto's voor resultaat.

Mijn idee is zodoende om heel veel van dit soort kleine/eenvoudige/goedkope fuiken door de gehele sloot uit te zetten en dagelijks te checken/legen.

Het klinkt leuk 'dat ze eetbaar' zijn. Maar verhoudingsgewijs is het veel werk voor weinig voedsel (wel lekker). Dus als de particulier ze mag vangen, dan zullen volgens mij alleen de liefhebbers hiervan gebruik maken. Of je geeft elke bewoner aan een sloot een fuik, net zoals ze een vuilcontainer hebben gekregen, in de hoop dat een hele buurt/straat massaal de fuiken uitzet om ze een groot gedeelte van de populatie te vangen.

Bied geld (altijd goede drijfveer) voor het inleveren van kreeften (soort van statiegeld) op een centraal punt (lokaal restaurant). Die er vervolgens eetbare producten van kan maken (vlees en bisque). Als kids hiermee een zakcentje of een visvergunning kunnen verdienen zal de animo hiervoor alleen maar groter worden. Groots inzetten, om zo snel mogelijk de populatie terug te dringen, onder de R1 ;-)

Vergelijk het een beetje met het opruimen van zwerfafval. Hier zijn ook jaarlijkse acties voor waarbij een hele buurt de handen uit de mouwen steekt.

Groetje,
Niels

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

02-08-22 om 14:01

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Bedankt voor het inzenden van je idee! Volgende week - 12 januari - sluit de challenge en start het beoordelingsproces van de jury. Wie er in de jury zit kun je op de website zien. Natuurlijk gunnen we je de hoofdprijs van €1000,-. En hopen we dat de jury jouw idee kiest als het beste idee. Je zou de jury kunnen helpen door nog een keer goed naar je idee te kijken. Is jouw idee duidelijk genoeg uitgewerkt voor de jury om te begrijpen? Misschien kun je nog een tekening of foto bijvoegen? Als je vindt dat je idee duidelijk genoeg is, dan hopen we dat je de hoofdprijs wint.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

4 jan. 2021 om 09.38

 

02-08-22 om 14:01

Bart Bergmans

Beste kreeftencreatieveling,

Nogmaals hartelijk bedankt voor je deelname aan de challenge van het hoogheemraadschap van Delfland. Helaas is je idee in de tweede beoordelingsronde afgevallen. Hoewel het idee voldoende was uitgewerkt, heeft de jury beoordeeld dat andere ideeën beter voldoen aan de vooraf gestelde criteria.

Omdat we alle ideeën tóch een plek willen geven, komt je idee - samen met alle andere ingediende ideeën - geanonimiseerd in het inspiratieboek dat we maken naar aanleiding van deze challenge. Dit boek is klaar op de dag van de prijsuitreiking, dus op 12 februari 2021. Uiteraard krijg je van ons een exemplaar van dit boek!

Wellicht kunnen we je idee in een ander stadium nog gebruiken of het door andere organisaties worden benut. In dat verband willen we je ook nadrukkelijk wijzen op het vervolg van deze ideeën-wedstrijd zoals dit vanaf februari vanuit Delfland gaat lopen. Ideeën die nu zijn ingediend, maar ook nieuwe ideeën, kunnen daarin verder worden uitgewerkt met als uiteindelijk doel om tot een aantal werkzame prototypes te komen. Je zult over dit vervolgtraject binnen enkele weken nog een mail met verdere informatie ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Roger en Bart

Challenge managers

26 jan. 2021 om 17.00

 

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen