Beste Challenge Managers,
Met de opkomst van een toenemende hoeveelheid invasieve rivierkreeftsoorten komt de Nederlandse waterkwaliteit in het geding. Het efficiënt wegvangen van de dieren zou een oplossing kunnen bieden om de omvang van de populaties te beperken, waardoor schade aan oevers of inheemse flora/fauna kan worden beperkt. Huidige vangstmethodes kennen, zoals ook door de medewerkers van Hoogheemraadschap Midden-Delfland onderschreven wordt, veel nadelen zoals ongewenste bijvangst. Door deze bijvangst zijn de vangsttuigen evenmin niet bruikbaar voor particulieren aangezien zij hiermee de visserijwet overtreden.
Tijdens het onderzoek dat ik als vierdejaarsstudent Landscape and Environment Management heb verricht naar de oeverafkalving in het Noord-Hollandse Oosterdelgebied (sept-dec 2020), heb ik geleerd dat rivierkreeften van nature schuilgedrag vertonen waarbij zij holen opzoeken. Daarnaast zijn de dieren goede klimmers mits het oppervlak niet te glad is. Mijn voorstel is daarom om een fuik te realiseren waarin de opening aan de onderkant wordt gemaakt. Om te voorkomen dat de opening in het slib wegzakt, bevindt deze zich boven een bodemplaat die op het slib ligt. Kreeften zoeken een verschuilmogelijkheid waardoor zij tussen de kooi en de plaat kruipen, waarna zij gaten in de middenbuis tegenkomen. De binnenzijde van deze middenbuis is bekleed met roestvrij gaas (of een ander klimbaar materiaal). Vervolgens kruipen de kreeften, mogelijk in combinatie met lokvoer (evt. hangend boven de buis), omhoog in de buis waarna zij in de kooi terechtkomen. Nadat ze van het platvorm gevallen zijn kunnen ze niet terug naar boven kruipen aangezien de buitenzijde van de buis van glad materiaal gemaakt is en er voor de eventuele klimmers een overhangende plaat is bevestigd.
Deze vangstmethode is specifiek bedacht voor het gedrag van de rivierkreeft. Aangezien de entree van de fuik niet toereikend is voor vissen, is het onwaarschijnlijk dat vissen zich naar de binnenzijde van de kooi zullen bewegen.
Ik hoop dat mijn inbreng voor u het gouden ei is! Zo niet, dan hoop ik dat het mogelijk tot nieuwe inzichten kan leiden.
Met vriendelijke groet,
Mathijn Speelman
Hieronder de link naar de video waarin de val in 3d zichtbaar is gemaakt, waarbij de route van de rivierkreeft weergegeven wordt: https://youtu.be/SqfdteSV3Hc