Niet één maar drie winnaars voor challenge Zorgeloze Duikers

Nieuwsitem

De winnaars van de challenge Zorgeloze Duikers zijn bekend! Dit keer wint niet één idee maar worden drie ideeën gecombineerd tot een totaaloplossing voor het krooshekprobleem van Waterschap De Dommel.

        

De Challenge

Waterschap De Dommel en de Gemeente Eindhoven startten in februari  een openbare challenge op Winnovatie.nl: wat is een slim alternatief voor een krooshek? Er worden namelijk vaak krooshekken voor duikers (grote buizen) door de gemeente geplaatst. Zo voorkomen ze dat er kinderen inkruipen. Ondertussen zorgen deze hekken wel voor verstoppingen en onderhoud. Daarom riep De Dommel mens, gemeente en waterschap op om ideeën te bedenken hoe dit anders kan.

50 ideeën uit heel Nederland

Nou, en óf dat mensen daar ideeën voor hadden. Er werden 50 ideeën ingezonden door mensen uit het gebied, andere waterschappen en externe innovatievelingen. Er kwamen technische ideeën voorbij zoals een ander soort krooshek, maar ook creatieve voorstellen op het gebied van bewustwording en communicatie. Doordat de challenge-jury reageerde op de ideeën werden ze nóg meer aangescherpt. Dankzij het Winnovatieplatform ontstond zo precies wat nodig was: het delen van creativiteit en kennis.

De winnaars

Het was een pittige taak voor de jury om het allerbeste idee te kiezen. Doordat duikers op allerlei plekken en in verschillende maten bestaan,  was het moeilijk om een oplossing uit te kiezen die voor iedere duiker werkt. Daarom is er bij deze challenge niet één winnaar, maar drie! Er is een combinatie gemaakt van bewustwording, techniek en creativiteit.

De 3 winnaars zijn:

'Eerst denken, dan doen' van Koen Harmsen en BB3D:

Dit idee bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een afwegingskader voor omgeving en techniek, gevolgd door een voorstel voor een universeel, beweegbaar veiligheidsrooster. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met het veilig inrichten van de omgeving en dat kind-gebonden functies niet worden geplaatst naast beken en sloten. Er wordt kritisch gekeken waar een duiker of krooshek écht nodig is.

Is dit toch nodig? Dan bied het tweede deel van het idee een technische oplossing: een krooshek met drijvend vermogen zoals op de afbeelding hieronder.

 

 

De andere twee winnaars hebben ook alternatieven voor als een krooshek tóch nodig is:

'De gebogen duiker' van Patrick Dekkers

Deze duiker werkt met communicerende vaten en zorgt ervoor dat er geen verstoppingen meer ontstaan. Waterplanten en afval drijven naar het wateroppervlak of zinken naar de bodem. De waterplanten die aan het oppervlak drijven worden tegen gehouden door de gebogen inlaat. De waterplanten op de bodem worden grotendeels tegen gehouden door een betonnen rand. De ruimte tussen de betonnen bodem is groot genoeg om voldoende water door te laten, maar een kind mag er niet onderdoor passen. Vissen moeten een vrije doorgang hebben.

Verstoppingen zijn met deze duiker geen probleem. Wel moet het waterschap af en toe waterplanten aan het oppervlak verwijderen, maar dit is minder werk als bij een rooster.

  

 

'Duikschot voor Duiker' van Marc Heijmans

Dit idee zorgt er ook voor dat het water niet verstopt. Door middel van een duikschot blijft het drijfvuil vóór de schot liggen en kan het gewoon verwijderd worden. Het water kan aan de onderzijde van het schot weglopen zonder te verstoppen. Simpel maar doeltreffend!

duikschot_zijaanzicht

Nu gaan we met de bedenkers in gesprek om de ideeën verder te ontwikkelen en een pilot te draaien. Dankzij deze challenge is er voor elk duiker-potje een waterdoorlatend dekseltje!

Benieuwd naar alle ideeën? Log in en bekijk de challenge en de 50 oplossingen.

Gepubliceerd

12-04-2021

Meer Nieuws

Bekijk alle Nieuwsitems

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met auteur

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Nieuws

Naar boven

vertaling