Alternatief voor krooshekken gezocht!

Nieuwsitem

Gezocht! Slim alternatief voor krooshekken bij duikers.
De Dommel daagt heel Nederland uit op Winnovatie.nl

Wat is een slim alternatief voor krooshekken bij duikers in woonwijken? Deze vraag stelt waterschap De Dommel op het samenwerkingsplatform Winnovatie.nl aan alle andere waterschappen én aan alle inwoners van Nederland. De oplossing moet bijdragen aan een situatie waarbij het water goed kan doorstromen, zonder dat onveilige situaties ontstaan doordat kinderen in de buizen kunnen komen.

 

De challenge van De Dommel op Winnovaie.nl is niet zonder aanleiding. In veel sloten en andere watergangen vind je duikers. Dit zijn buizen, in allerlei vormen en maten, waar het water doorheen stroomt. Voor deze duikers plaatst de gemeente zogenaamde krooshekken. Deze krooshekken vergroten de veiligheid in de wijk doordat ze voorkomen dat kinderen in de buizen kruipen. De roosters kunnen echter wel verstopt raken door riet, andere organische materialen en zwerfafval. Hierdoor is het watersysteem erg gevoelig voor overstromingen en dat kan weer tot schade leiden. Zo leiden krooshekken voor de waterschappen voor heel wat onderhoud en kosten.

 

Zorgeloze duikers

De Dommel wil graag een oplossing voor dit dilemma vinden, maar tot nog toe is dat nog niet gelukt. Daarom vraagt het waterschap de andere Nederlandse waterschappen en álle frisdenkers van Nederland – van jong tot oud – mee te denken over dit lastige vraagstuk. “Alleen in ons gebied staan in sommige woonwijken per vierkante kilometer wel 25 krooshekken”, legt Fons Hermsen regiobeheerder bij het waterschap uit. “We zijn via Winnovatie.nl dan ook op zoek naar haalbare en betaalbare oplossingen die ervoor zorgen dat niemand in de duikers kan kruipen, maar waarbij het water níet verstopt. Verder moet de oplossing ook toepasbaar zijn voor alle vormen en maten duikers.”

 

 

Ideeën inzenden tot 10 maart

De challenge op Winnovatie.nl start op 8 februari. Iedereen die mee wil denken kan daar zijn of haar idee indienen. De challenge loopt tot 10 maart. Daarna beoordeelt een jury de ideeën. In de jury zitten onder andere initiator Fons en Luuk Postmes, adviseur stedelijk water van gemeente Eindhoven. Op 31 maart maakt de jury de beste ideeën bekend. De Dommel gaat vervolgens aan de slag met deze ideeën. Fons: “We hopen natuurlijk op veel bruikbare inzendingen. Alle inzendingen zijn zichtbaar zodat iedereen elkaar kan inspireren.”

 

Over Winnovatie

Winnovatie.nl is een nieuw samenwerkingsgplatform van alle 21 Nederlandse waterschappen. Het hoogheemraadschap Delfland was eind vorig jaar met de kreeftenchallenge het eerste waterschap dat een openbare challenge startte. Op de vraag naar een diervriendelijk kreeftenvangruig kwamen maar liefst 135 inzendingen binnen. Door op nieuwe manieren samen te werken met medeoverheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en met iedereen die graag nadenkt over interessante uitdagingen, komen de waterschappen tot nieuwe oplossingen voor de toekomst.

 

Voor meer informatie en vragen over de challenge:

Katja Nagelkerke, communicatiemedewerker bij De Dommel: 06 - 342238708 of knagelkerke@dommel.nl

 

Gepubliceerd

08-02-2021

Meer Nieuws

Bekijk alle Nieuwsitems

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met auteur

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Nieuws

Naar boven

vertaling