Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor

Inzending voor challenge:
Waterinnovatieprijs categorie: Waterschap van de toekomst

Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor

We zijn op weg om alle zuiveringen elke dag te bemonsteren op het coronavirus. Het meten van het coronavirus in rioolwater is de enige zogeheten 'vroegsignaleringsparameter' om zo vroeg mogelijk te weten waar het virus rondgaat, hoe de vaccinatie zich houdt en wat varianten van het virus doen. Het rioolwateronderzoek is er bovendien niet afhankelijk van of mensen (op tijd) bereid zijn zich te laten testen. Niet iedereen gaat naar de teststraat maar iedereen gaat naar het toilet. Watershappen hebben op deze manier duidelijk hun taak zuiveringen bij algemene publiek in de etalage kunnen zetten en hun meerwaarde bewezen op gebied van volksgezondheid.

Vragen en antwoorden:

 • 1. Welk probleem lost jouw innovatie op?
  Het meten van het coronavirus in rioolwater is de enige zogeheten 'vroegsignaleringsparameter' om zo vroeg mogelijk te weten waar het virus rondgaat, hoe de vaccinatie zich houdt en wat varianten van het virus doen.Niet iedereen gaat naar de teststraat maar iedereen gaat naar het toilet. Dát is de meerwaarde van het nationale rioolwateronderzoek dat is opgezet door het ministerie van VWS, het RIVM, de waterlaboratoria en alle 21 waterschappen.Door het meten van Covid-19 in het rioolwater kunnen we de coronapandemie beter (en eerder) volgen en op tijd ingrijpen en lokale maatregelen treffen om de pandemie in de hand te houden.
 • 2. Wat is er vernieuwend aan jouw innovatie?
  De snelheid en schaal (313 rwzi 'n paar keer per wk) waarmee dit is opgezet is uniek in de wereld. Er wordt vanuit het buitenland met belangstelling naar gekeken. Er zijn 60 mensen en bijna 300 bemonsteringskasten aangekocht. Er zijn diverse modellen ontwikkeld om de analyse-resultaten te vertalen naar nuttig info. Vernieuwend is dat we dit direct hebben ontsloten op het Rijks Corona -Dashbord.Met het project kan in de toekomst ook iets gezegd worden over de gezondheidstoestand van de Nederlander. Via andere parameters leren we over o.a. diabetes, obesitas, medicijngebruik en zelfs kanker. Ook sociale trends kunnen gevolgd worden, zoals drugs, stimulerende middelen en bijvoorbeeld de productie van explosieven.Het ontsluit "Big Bown data".
 • 3. Wat levert jouw innovatie op?
  Op korte termijn: inzicht in de ontwikkeling van de coronapandemie, vaccinaties en (nieuwe) varianten, waardoor er lokaal en regionaal maatregelen kunnen worden genomen. Hierdoor kan wellicht een eventuele volgende nationale lockdown worden verkomen.Op lange termijn zijn de mogelijkheden nog breder: inzicht in de gezondheidstoestand (nationaal en regionaal) en andere virussen en sociale trends van de inwoners van Nederland en andere parameters waarin de data uit het rioolwater inzicht geven.
 • 4. Wat is er duurzaam aan jouw innovatie?
  Deze innovatie is op de toekomst gericht en speelt in op snel kunnen handelen bij eventuele bedreigingen (of juist verbeteringen) die op ons af komen. Zorgkosten niet explosief laten stijgen.Dus via een altijd beschikbare bron, sneller weten wat er speelt bij de algehele bevolking van Nederland.
 • 5. Op welke manier is jouw innovatie een voorbeeld van excellente samenwerking?
  Nergens op de wereld zien we dat de driehoek beleid (ministerie VWS),wetenschap (het RIVM) en uitvoering (alle waterschappen en hun labs) met deze snelheid en op deze schaal de rioolwatermonitoring tijdens de coronapandemie landelijk heeft kunnen opzetten.De nationale rioolwatermonitor staat er, in zeer korte tijd gezamenlijk tot stand gebracht. Dat kan alleen door elkaar te vertrouwen en samen flexibel de uitdaging aan te gaan.
 • Aanvullende informatie

  Video werkbezoek Hugo de Jonge:

   

  https://www.uvw.nl/big-brown-data-langjarig-rioolwateronderzoek

  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/rioolwater

  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/onderzoek/rioolwater

Bijlagen:

 • Bemonstering rioolwater RWZI Leiden Zuidwest- Hoogheemraadschap van Rijnland- foto Freek van den Bergh .jpeg
 • Coronadashboard rioolwateronderzoek.jpeg

Klik hier om de bijlagen te downloaden en reacties te bekijken.

Ingediend

15-09-2021

Ingediend door

Imke Leenen / Mark van der Werf

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Challenges

Naar boven

vertaling