Gevelpanelen bedrijfsgebouwen rwzi’s van onze eigen cellulose
Heb je in de hal van Poldermolen 2 de mock-up met de blauwe panelen zien staan? Dat is een schaalmodel van de nieuwe gevel van onder andere het bedrijfsgebouw op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in De Meern en het nieuwe bedrijfsgebouw voor muskusrattenbeheer bij gemaal de Pleyt. De blauwe gevelpanelen bestaan voor een belangrijk deel uit cellulose dat is teruggewonnen uit het afvalwater van rwzi Leidsche Rijn! De mock-up is het eind van een innovatief onderzoeksproject waarbij een afvalstof is opgewaardeerd tot een duurzame biobased bouwstof.
Cellulose als waardevolle grondstof
Ieder jaar spoelen we in ons land ongeveer 180.000 ton wc-papier door het toilet. Dat papier bevat een waardevolle grondstof: cellulose. Op de zuivering in Leidsche Rijn staat een installatie waarmee we de cellulose uit het afvalwater kunnen herwinnen. Door de celluloseterugwinning besparen we energie, maken we minder reststoffen, reduceren we de CO2-uitstoot en creëren we een ‘groene’ grondstof. De cellulose werd al gebruikt als vulmiddel in asfalt voor fietspaden, maar als vulmiddel heeft de cellulose nog weinig waarde.
Verduurzaming bedrijfsgebouwen
In het onderzoeksproject is de cellulose opgewaardeerd tot een hoogwaardige bouwstof. Cellulose zorgt voor stevigheid en sterkte van de gevelpanelen. Deze panelen gaan we gebruiken in de verduurzaming van de bedrijfsgebouwen van Zuiver. Bij de verduurzaming worden de nieuwe bedrijfsgebouwen geïsoleerd, gasloos en afgekoppeld van het hemelwaterafvoer. Ook is er veel aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit op de terreinen. En ze worden dus voorzien van duurzame gevelbekleding die gemaakt is van onze eigen grondstof. Het bedrijfsgebouw in De Meern krijgt de primeur.
Samenwerking
Het project is bedacht door ons eigen ingenieursbureau en een samenwerking met NPSP en Schoots architecten. De firma NPSP heeft het onderzoek uitgevoerd samen met onze collega’s. Dat had best wat voeten in de aarde. Voor de ‘klei’ waarmee de panelen worden geperst is cellulose de belangrijkste bouwstof. De precieze samenstelling van het materiaal met naast onze cellulose ook andere biobased componenten was een hele zoektocht. Het resultaat is een product dat 50 jaar meegaat en recyclebaar en remontabel is.
De architect heeft speciaal voor ons een ontwerp gemaakt voor een paneel. Belangrijke uitgangspunten daarbij waren de toepasbaarheid (raster met zo min mogelijk snijverlies) en de uitstraling die past bij het waterschap. Het paneel heeft niet alleen de kleur blauw, maar laat ook een ‘landschap zien van dijken en water’.
Hoe verder
Voordat het product op grotere schaal geproduceerd kan worden, moet het gecertificeerd worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is een laatste test voor de brandwerendheid. Als het certificaat binnen is, is de weg vrij voor de productie en toepassing.
Meer weten
Wil je meer weten over dit onderzoeksproject? Neem dan contact op met Albert van Manen en/of Michael van Pelt van het Ingenieursbureau HDSR