Betere slibkoek met biologische hulpstof Novozymes

07-10-2020
0 reacties

Op deze pagina vind je geslaagde innovaties en pilots, maar ook projecten die nog lopen. Van elke innovatie zie je precies wie er aan werken en in welke fase het project zich bevindt.

Overzicht

Nadat afvalwater is schoongemaakt op de zuivering blijft er slib over. Dit is een overschot aan bacteriën. Door water uit dit slib te halen, vermindert het volume en kan het makkelijker worden verwerkt. Voor het ontwateren gebruiken we doorgaans polymeer (PE).

Projectleider

Rob van de Sande

Projectteam

Marga Heijmans-van Asseldonk, Rob van de Sande

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Thema

Circulaire economie
Energietransitie
Klimaatadaptatie

Technologie

Zuiveringstechnologie

Projectfase

Pilot

Status

Afgerond

Het verbruik van PE willen we verlagen en droge stof van het slib vergroten door biologische enzymen van het bedrijf Novozymes toe te voegen. Deze biologische hulpstof kan de CO2 voetafdruk verminderen en de transportkilometers verlagen.

 Pilotinstallatie

Met een pilotinstallatie op de zuivering in Cuijk testen we de werking van de biologische enzymen. Hier voegen wij ze toe aan in de slibbuffertank. Dit levert op termijn inzicht op over:

  • de ontwaterbaarheid van het slib
  • het polymeerverbruik met behulp van deze enzymen
  • de inspanning die nodig is om de dosering van enzymen te kunnen toepassen


De technologie is in principe ‘af’. De praktijktest is vooral bedoeld om aan te tonen dat de toepassing werkt.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.