Winning humuszuren uit het filtraat van SOI Echten en Tilburg en het uitvoeren van kiemproeven met het humuszuurconcentraat

Innovatie

Het rejectiewater van rwzi’s met een slibgisting en thermische druk hydrolyse bevat hoge concentraties humus- en fulvinezuren. Deze humus- en fulvinezuren kunnen in geconcentreerde vorm uit het rejectiewater gewonnen worden en mogelijk ingezet worden als een bodemverbeteraar.

 

Testopzet

Voor de productie van humuszurenconcentraten hebben de waterschappen Drents Overijsselse Delta (verder WDODelta) en De Dommel in 2018 rejectiewater aangeleverd van de slibontwatering van de rwzi’s Echten en Tilburg. Deze centraten zijn door Opure in Ede opgewerkt tot humuszuren concentraten welke vervolgens in het Topsector Kennis & Innovatie (TKI) onderzoek HumicXL is onderzocht op samenstelling van verschillende humuszuren concentraten en de toegevoegde waarde als bodemverbeteraar.

In 2019 zijn er potproeven uitgevoerd door de WUR en een praktijkproef door Van Iperen met humuszuurconcentraat.

 

Resultaten onderzoek

Het is mogelijk gebleken ‘ruw centraat’ op te werken tot een centraat dat een gelijk of hoger niveau aan humuszuren bevat dan producten die nu verkrijgbaar zijn in de handel.

Uit het onderzoek is echter ook naar voren gekomen dat het centraat o.a. medicijnresten, zware metalen en Pak’s bevatten. De aanwezigheid en overschrijding van de norm (t.a.v. koper, nikkel en zink) maakt dat het centraat niet zomaar ingezet kan worden als meststof in de landbouw.

Er zijn kiemproeven en potproeven met mais uitgevoerd, met toevoeging van verschillende humuszuren (BlackJak, Attero, Vitens en Opure). Dit bleek geen significante verschillen op te leveren met betrekking tot wortelmassa, wortellengte, spruitmassa of spruitlengte tussen wel/geen humuszuur toevoeging. Het is mogelijk dat humuszuur ‘iets’ activeert maar dat de plant daar onder de gebruikte test condities geen voordeel van heeft gehad en dus niet sneller groeide.

We hebben geen landbouwkundig relevante effecten van humuszuren kunnen aantonen. Maar wel is gebleken dat herwonnen humuszuren uit de rwzi qua structuur niet anders zijn dan commerciële humuszuren. Het traject is met dit resultaat beëindigd en krijgt geen vervolgonderzoek.

Gepubliceerd

12-10-2020

Laatst bijgewerkt

29-09-2021

Status

Proof of Concept (afgerond)

Bedrijfsfunctie

Waterketenbeheer

Technologie

Zuiveringstechnologie

Thema

Circulaire economie

Projectleider

Amor Gaillard

Teamleden

-Alexandra Deeke

Externe partners

Tauw, Opure, Topsector Kennis & Innovatie, WUR en Van Iperen

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling