Waterwasser

Innovatie

De waterwasser is in 2019 bedacht om uit te zoeken of het mogelijk is om effectief nutriënten uit het water terug te winnen. Op dit moment spoelen de voedingsstoffen in ons water uit naar zee, terwijl de bronnen van deze voedingstoffen vaak importeren. Bovendien zorgt het overschot van voedingsstof in het water voor een hogere kans op ongecontroleerde algen bloei en de bijhorende problemen voor de waterkwaliteit.

In een ideaal scenario winnen we de voedingsstoffen die uitspoelen terug, beperken we daarmee de kans op explosieve algenbloei in de zomer en kunnen we de teruggewonnen voedingstoffen weer gebruiken.

Het idee is gepresenteerd op het waterinnovatiefestival in December 2019 en won de waterinnovatieprijs in de categorie Dromenvanger.

Het idee is ontstaan nadat een Israëlisch bedrijf (AQUA HD) een lage g-kracht centrifuge presenteerde die geschikt is om algen uit water te halen zonder dat de nutriënten in de algen terug in het water belanden door de hoge g-krachten die in reguliere centrifuges voorkomen. In combinatie met een bezinkbak is het mogelijk de algenmassa te scheiden van het water en deze zo te oogsten. Het waterschap van Rijnland heeft nu een testlocatie aan de Langeraarse plassen.

De Waterwasser is een verbeterde versie van de defosfateringsinstallaties en zou deze uiteindelijk kunnen ondersteunen of vervangen.

Als uit de pilot blijkt dat het idee werkt, dan wordt gekeken naar opschaling om op die manier de plas flink in fosfaat te reduceren. Daarnaast wordt er dan ook gekeken naar andere locaties om het apparaat toe te passen.

 

Gepubliceerd

16-12-2020

Laatst bijgewerkt

05-10-2021

Status

Pilot (afgerond)

Bedrijfsfunctie

-

Technologie

-

Thema

-

Projectleider

Jorrit Timmers

Teamleden

-

Deelnemers

Rijnland

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Projectblog

Updates

05-10-2021

De Waterwasser was in 2019 een idee, een idee wat op het innovatiefestival de prijs heeft gewonnen voor de categorie dromenvanger. Nu in 2021 is de Waterwasser werkelijkheid. Hebben we een jaar testen erop zitten en blijkt: “De Waterwasser werkt!”. De mogelijkheid die is geboden om van een idee, slechts wat schetsen op papier, een volledige installatie te kunnen maken, die uiteindelijk doet waarvoor we de installatie hebben bedacht, is prachtig om te zien. De installatie werkt dusdanig goed dat er nu gekeken wordt om de nieuwe techniek toe te passen op grotere en meerdere locaties. - Jorrit

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling