Watersysteemherstel met micro-organismen

Innovatie

Veel waterpartijen, zoals stedelijke wateren, zijn veelal van een slechtere kwaliteit. Er groeien weinig waterplanten, het water is troebel, het water kan stinken in de zomermaanden en/of er treedt zo nu en dan vogel-/vissterfte op. Een van de meest gekozen manieren om die problemen op te lossen is baggeren. De huidige methode van baggeren is niet optimaal voor de kwaliteit van een watersysteem. Dit komt omdat er in de tijd na het baggeren nieuwe sliblaag gevormd wordt. Deze sliblaag kan voedingsstoffen "naleveren", met als gevolg de hierboven genoemde waterkwaliteitsproblemen.

Een andere innovatieve methode om tot het verbeteren van de waterkwaliteit te komen is "Watersysteemherstel met micro-organismen". Bij  deze aanpak wordt er gebruik gemaakt van een mengsel van micro-organismen die de biochemische processen in een watersysteem optimaliseren. Ze stimuleren plantengroei en remmen algengroei. Er wordt als het ware vanaf de (microbiële) basis een balans gecreëerd in het watersysteem. Naast de micro-organismen wordt er ook gebruik gemaakt van kleiballen en vijverzakken die als biotoop en voedingsbron van de micro-organismen dienen.

Een van de voordelen van "Watersysteemherstel met micro-organismen" is dat een sliblaag verdwijnt en wegblijft (daarom heette deze methode voorheen Biobaggeren). Het watersysteem en de daarin levende waterdieren worden minder belast dan bij mechanisch baggeren omdat er geen zware machines nodig zijn om de waterbodem schoon te maken. Ook voor omwonenden scheelt dit in de mogelijke overlast van werkzaamheden met machines. Daarnaast kunnen moeilijk bereikbare wateren makkelijker gebaggerd worden en is er geen machinaal werk nodig wat ook CO2 uitstoot verminderd. Een groot bijkomend voordeel is de kostenreductie die wordt momenteel op -30% geschat, maar die reductie zal in de toekomst nog wel groter gaan worden als we de techniek nog beter in de vingers hebben!

Gepubliceerd

15-10-2019

Laatst bijgewerkt

09-03-2022

Status

Implementatie/Uitrol (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

-

Thema

Schoon water
Biodiversiteit

Teamleden

-Fons Hermsen
Maarten van Schijndel
Rick Ketelaars

Deelnemers

De Dommel

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling