WaterQi: zuurstofloosheid bestrijden met speciale zuurstofpomp

Innovatie

Probleem

De zuurstofhuishouding in oppervlaktewater is een groot waterkwaliteitsknelpunt in doodlopende of stilstaande watergangen. Deze watergangen kenmerken zich door het nagenoeg ontbreken van ondergedoken waterplanten en -leven. De WaterQi is een apparaat dat micro zuurstofbellen met een gering stijgvermogen produceert. Deze zuurstofbellen blijven in het water en worden opgenomen in het ecosysteem. Zuurstof verbetert de waterkwaliteit, zorgt er voor dat water ‘leeft’, is essentieel voor de flora en fauna en helpt bij de afbraak van organische stof. Er is weinig inzicht is in de exacte werking van de WaterQi.

 

Doel
Nagaan of met de WaterQi de zuurstofhuishouding en de ecologie in watergangen kan worden verbeterd en inzicht krijgen op de ecologische effecten op langere termijn, na het verwijderen van de WaterQi.

 

Stand van zaken

In 2019 heeft de WaterQi in Pijnacker-Nootdorp in een zuurstofloze sloot gedraaid. Het ecosysteem herstelde hierna snel. Na de verwijdering van de WaterQi is deze sloot in 2020 gemonitord. Het ecosysteem bleef in het voorjaar van 2020 stabiel maar in september 2020 was er wederom nagenoeg geen leven meer. De oorzaak is waarschijnlijk de combinatie van de warme zomer, hemelwaterafvoer en hoge belasting met nutriënten en organische stof. De WaterQi is daarna teruggeplaatst, waarna het ecosysteem snel herstel liet zien. Samen met andere waterbeheerders wordt geprobeerd een onderzoekstraject op te zetten om beter inzicht te krijgen in de werking van de WaterQi. De mogelijkheid voor het krijgen van een Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI)-subsidie wordt onderzocht.

 

(Potentiële) impact

De potentiële impact van de WaterQi betreft onder andere: toename van biodiversiteit en belevingswaarde en natuurlijke afbraak van organische stof en hierdoor vermindering van broeikasgassen uit de waterbodem. In 2021 wordt in afstemming met de gemeente Rotterdam een WaterQi in Hoek van Holland geplaatst. Bekijk hier het filmpje van de plaatsing. De Haagse Hengelsport Vereniging en de gemeente Den Haag hebben interesse getoond om een WaterQi in Plas Madestein te plaatsen.

 

 

 

Gepubliceerd

30-09-2020

Laatst bijgewerkt

04-06-2021

Status

Pilot (afgerond)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

-

Thema

Schoon water
Biodiversiteit

Projectleider

Joep de Koning

Locatie

Gerelateerde locatiegegevens

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling