Water verdelen met data science

Innovatie

We willen via de Peelkanalen meer zoet water uit de Maas naar de droge hoge zandgronden in Oost-Brabant aan te voeren. Hiervoor zijn fysieke aanpassingen aan de oude turfkanalen nodig. En om de maximale capaciteit van die kanalen te berekenen en te benutten willen we ook beschikken over specifieke data.

Rijkswaterstaat, Aa en Maas en Waterschap Limburg zijn al enige tijd bezig met fysieke aanpassingen aan de kanalen. Beslissingen hierover nemen we veelal op basis van ervaring en slechts zijdelings op basis van data. Dit gaat al lange tijd goed, maar wordt steeds lastiger. Het is tenslotte een kwetsbare manier van werken. Ten eerste omdat deze werkwijze persoonsafhankelijk is en ten tweede omdat je (soms impopulaire) ingrepen moeilijk of niet kunt verantwoorden naar buiten toe. Met data van hoge kwaliteit kan dit wel. 

I
nformatiedashboard
De betrokken partijen vatten eind 2018 het plan op om de beschikbare meetgegevens beter te bekijken en voorspellende data te interpreteren. Hier hebben zij in 2019 integraal aan gewerkt. Inmiddels is een eerste informatiedashboard ontwikkeld, met hierin samengebracht, de gegevens en instellingen van stuwen en de watertoevoer in de kanalen. Dit systeem is al redelijk bruikbaar, maar beheerders zijn huiverig. Vermoedelijk omdat de data nog niet 100% betrouwbaar zijn en omdat het werken met een dashboard als raadgever nog niet is ingebed in de bedrijfscultuur.

Beheer op afstand
Het uiteindelijke doel is om met behulp van data science de Peelkanalen op afstand te beheren. Hiervoor is een digitale transformatie nodig en dat kost nu eenmaal tijd. Tot die tijd zullen beheerders nog veel tijd doorbrengen op de Peeloevers…

Gepubliceerd

06-07-2020

Laatst bijgewerkt

26-07-2021

Status

Onderzoek/Verkenning (lopend)

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Technologie

IoT / Sensoren

Thema

Voldoende water

Projectleider

Pim van Santen

Teamleden

-

Externe partners

Rijkswaterstaat

Meer Innovaties

Bekijk alle Innovaties

Doe met ons mee

Doe, denk en ontwikkel met ons mee.
Winnend innoveren doen we immers samen.

Doe mee!

Volg ons op social media

Neem contact op

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Deze pagina is vertaald uit het

Nederlands

Venster sluiten

Aanmelden

Voer een gebruikersnaam in.
Voer een wachtwoord in.

Inloggen Mislukt

Venster sluiten
Venster sluiten

Contact met projectleider

Voer een naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een bericht in.
U dient akkoord te gaan met verwerken van gegevens.

Inloggen Mislukt

Innovaties

Naar boven

vertaling